Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin, till vänster. Till höger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin vill inte att partiet ska låsa sig inför valet. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Miljöpartister vill hellre regera med V än med L och C

Frågan rör upp starka känslor i Miljöpartiet
1:03 min

Vänsterpartiet ska vara förstahandsalternativet om en rödgrön regering behöver breddas efter valet. Det bör Miljöpartiet slå fast inför den kommande valrörelsen, enligt EU-parlamentarikern Max Andersson, som kräver detta i en motion till kongressen.

- Vi är ett grönt parti och rent sakpolitiskt har vi mer gemensamt med Vänsterpartiet än vad vi har med Liberalerna och Centerpartiet,. säger Max Andersson.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill fortsätta samarbetet efter valet. De är också överens om att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande.

Men EU-parlamentarikern Max Andersson vill att Miljöpartiet ska ge väljarna tydligare besked än så.

Om de rödgröna - för att kunna fortsätta styra - måste släppa in ytterligare ett parti i regeringen ska det i första hand vara Vänsterpartiet, och inte något av de borgerliga partierna, anser han.

Det här bör Miljöpartiet slå fast på sin kongress i maj, och skälet är att man i många sakfrågor står närmare Vänsterpartiet än Centerpartiet och Liberalerna, enligt Max Andersson.

- Det gäller frågan om minskade klyftor, det gäller frågor om satsningar på miljön, det gäller frågor om Nato, om EMU.

Det tidigare språkröret Lotta Hedström - gruppledare för Miljöpartiet i Tomelilla - står också bakom motionen att prioritera Vänsterpartiet, som hon tycker har mycket gemensamt med de gröna.

- Men nu har inriktningen varit ganska så ensidig den sista tiden, på att vi skulle öppna upp högerut.

Men frågan rör upp starka känslor i Miljöpartiet. Malmös kommunalråd Märta Stenevi vill inte rangordna mellan möjliga regeringspartnerns - och håller inte med om att partiet står närmare Vänsterpartiet än Centerpartiet och Liberalerna.

- Inte alls. Jag har gått med i Miljöpartiet en gång i tiden just för att det inte är ett parti som tillhör ett vänsterblock eller ett högerblock.

Inte heller språkröret Gustav Fridolin vill att partiet ska låsa upp sig före valet. Det viktigaste att det blir ett starkt genom slag för grön politik, säger han.

- Vi ser ju att vi och Socialdemokraterna kan fortsätta göra ett bra arbete, för klimatet, för skolan och för jobben, och det kommer att vara vår inriktning. Att sedan gå in och rangordna alla andra partier, det blir lite för specificerat. Vi måste kunna ta ansvar för det valresultat som väljarna ger oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".