Beslagtagen narkotika. Fotograf: Maja Lagercrantz/SR
Beslagtagen narkotika. Foto: Maja Lagercrantz/Sveriges Radio

Större beslag av narkotika förra året

Tullverket: Stort inflöde av narkotika
1:44 min

Förra året ökade Tullverkets beslag av narkotika.
Många av de stora beslagen gjordes i lastbilstrafiken.

– Dels har vi duktiga och engagerade tjänstemän, sen har vi också hittat andra arbetsmetoder för att komma åt den här smugglingen. Men sen verkar det ju som att det tyvärr finns ett stort inflöde av narkotika, säger Lars Kristoffersson, chef för brottsbekämpningen i Tullverket. 

Under förra året ökade beslagen av bland annat amfetamin, heroin, kokain och cannabis.

Tullverket fokuserade på att kontrollera den tunga trafiken, det vill säga lastbilar, och jämfört med tidigare år gjorde man något färre men större beslag.

När det gäller cigaretter och dopningsmedel upptäckte Tullverket produktion inne i Sverige som ledde till stora beslag, bland annat i en illegal cigarettfabrik i Vara där 15 miljoner cigaretter hittades.

I november i fjol fick tullen rätt att stoppa införsel av explosiva varor, som kraftiga smällare – något som märks i Tullverkets statistik.  

– Sedan vi fick den nya lagstiftningen från första november 2017 har vi tagit drygt 21 000 explosiva varor, vilket är en enorm utveckling. Så det finns en stor marknad, säger Lars Kristoffersson. 

Vid Tullverkets pressträff i dag var även finansminister Magdalena Andersson med. Hon berättade att regeringen gett uppdrag till den pågående vapenutredningen att även utreda dels om tullen kan få rätt att stoppa postförsändelser om de misstänker vapensmuggling, och dels en skärpning av straffen för vapensmuggling.

– Om man skärper lagen för vapensmuggling då kan det öka riskerna med det, det kanske blir färre som vill ägna sig åt det, men det gör också att myndigheten kan använda fler hemliga tvångsmedel och på så sätt bli effektivare i att bekämpa vapensmuggling, säger Magdalena Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".