Brandbil
1 av 2
Flera skadade efter skolskjutning i i Parkland, norr om Fort Lauderdale i delstaten Florida, USA. Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Karta
2 av 2

Många döda i skolskjutning i Florida

Vittne: Han sköt in genom dörren
1:08 min

Sjutton personer dödades på skolan i Florida i USA, enligt polisen. En tidigare elev på skolan har gripits, misstänkt för skjutningen.

Det lät så högt, det var kulhål överallt, berättar studenten Mathew för tv-kanalen ABC.

Han befann sig i ett klassrum som var låst men gärningsmannen sköt in genom en litet fönster på dörren, med ett halvautomatiskt vapen.

Det var strax innan skoldagens slut igår som brandlarmet gick på en gymnasieskola i Parkland norr om Miami.

Samtidigt började skjutandet och kaos bröt ut när elever försökte ta sig ut från skolan, medan lärare försökte få in dem igen för att sätta dem i säkerhet inne klassrummen.

Minst tolv personer sköts till döds inne i skolan, ett par hittades strax utanför och ytterligare ett par dog senare på sjukhus av sina skador. Dödsoffren är både barn och vuxna.

Gärningmannen är en nittonårig tidigare elev som blev avstängd på grund av disciplinproblem. Han har överlämnat sig till polisen, men något motiv är ännu inte känt.

Det här är den 18:e skolskjutningen bara i år i USA. Vid fem av de tidigare har elever dödats eller skadats.

Och debatten kommer att ta fart igen om lagstiftningen kring de skjutvapen som varje år orsakar över 30 000 dödsfall i USA.

En av flera politiker som reagerat är den demokratiske senatorn Chris Murphey vars delstat Connectut drabbades av en fruktansvärd skolskjutning 2012.

– Vi politiker bär ansvar för ett pågående blodbad i USA, det är vi som inte har agerat, sa Chris Murphey

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".