Militär står framför en karta över Sinai.
Tamer al-Rifai, talesperson för egyptiska försvaret, meddelade att man inlett en offensiv i området. Foto: AFP/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY

Vittnen: Aggressiv offensiv i norra Sinai

40 misstänkta terrorister och kriminella har dödats
2:09 min

I Egypten fortsätter arméns- och säkerhetsstyrkors offensiv mot terrorister och kriminella organisationer med rejäl kraft.

Offensiven som döpts till "Operation Sinai 2018" har hittills lett till flera hundra gripanden och är den mest omfattande kampanjen hittills mot kriminalitet och terrorism i Egypten.

Egyptisk tv läser stolt upp en kommuniké från militären. Budskapet är tydligt: offensiven är lyckosam.

Till dramatisk musik syns bilder av sprängda hus, avfyrade robotar, konfiskerade vapen och ljudet av kanoner och explosioner från robotar, granat och bomber blir till ett crescendo.

På långt håll kan det, enligt vittnen, höras att egyptiska säkerhetsstyrkor är engagerade i en offensiv aggressivare än på mycket länge.

Det främsta målet är terrorgrupper och kriminella nätverk som länge gjort framförallt norra Sinaihalvön till ett mer eller mindre laglöst område.

De senaste åren har terrorgrupper utfört mängder av attacker mot främst Egyptiska säkerhetsstyrkor men när en sufisk moské i slutet av förra året attackerades och över 300 civila kallblodigt mördades, lovade president al Sisi att bekämpa våldet och terrorismen med alla medel.

I norra Sinai, delar av Nildeltat och den otillgängliga ökengränsen mot Libyen har omkring 500 vägspärrar satts upp, säkerhetsstyrkor patrullerar inte bara huvudvägar utan också ökenområden.

Mål har anfallits från både land, sjö och luften och mängder med mål har träffats.
Säkerhetsstyrkorna har också förstört fordon, gömställen, tunnlar och vapenlager. Minor, sprängladdningar och vapen har beslagtagits.

Flera gårdar som uppges ha framställt narkotika har förstörts och flera ton narkotika har beslagtagits.

Totalt har omkring 40 misstänkta terrorister och kriminella dödats, över 500 har gripits.

Terrorister och banditgäng på norra Sinaihalvön har svurit trohet till terrorsekten IS, att besegra dem skulle innebära en stor framgång för president al-Sisi och även om han är ohotad i det kommande presidentvalet i Mars, skulle det göra hans ställning ännu mer gjuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".