Cecilia Uddén har besökt Sinjarberget och bland annat sett massgravarna.
1 av 5
Cecilia Uddén har besökt Sinjarberget och bland annat sett massgravarna. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Tre män i ett tält på Sinjarberget. De sitter på golvet intill en kamin.
2 av 5
Aktivisten Hadi i mitten, Sangar till höger och Halos yngste son Aras till vänster. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Liten flicka sitter i knät på en kvinna.
3 av 5
"Halo greps av IS tillsammans med sina tre yngsta barn. Navine som var 12 låtsades att hon var förlamad för att slippa bli sexslav och fick då stanna med sin lillebror och lillasyster Maya, nu fyra år" Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Den 28-årige aktivisten Hadi, här tillsammans med sin son, säger att världen har övergivit yezidierna. "Vi behöver internationellt beskydd, en internationell styrka som kan garantera att vi inte blir attackerade på nytt"
4 av 5
Den 28-årige aktivisten Hadi, här tillsammans med sin son, säger att världen har övergivit yezidierna. "Vi behöver internationellt beskydd, en internationell styrka som kan garantera att vi inte blir attackerade på nytt" Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Tältlägret på Sinjarberget där det fortfarande bor kvar tusentals yazidier.
5 av 5
Tältlägret på Sinjarberget där det fortfarande bor kvar tusentals yazidier. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Ekot på Sinjarberget: Yazidier vågar inte återvända

"Vet inte om mina försvunna släktingar ligger begravda här"
2:46 min

Tusentals yazidier finns fortfarande kvar på Sinjarberget i norra Irak, dit de flydde undan terrororganisationen IS för över tre år sedan. Vår mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har besökt dem på berget.

Många minns bilderna på yazidier i norra Irak när de flydde upp på berget undan terrororganisationen IS och stod och sträckte ut armarna mot helikoptrar som släppte nödpaket.

IS hotade med folkmord och det var det som gjorde att USA, i augusti 2014, beslutade att inleda flygattacker mot IS. Nu, mer än tre år senare, är tusentals yazidier kvar på berget, i tältläger.

De vågar eller kan inte återvända till sina byar. Många släktingar är ännu försvunna.   

– Vi vågar inte lämna berget, nere i staden Sinjar finns IS-sympatisörer, säger Halo, och förresten har vi inget hem att återvända till. Det förstördes i striderna, berättar hon.

Halo är en av dem som frigivits från IS fångenskap, utköpt tillsammans med sina tre yngsta barn, av släktingar via smugglare. Hon sitter på golvet i tältet och berättar att hennes man och äldsta barn fortfarande är försvunna. Ingen har hört något från dem sedan de kidnappades.

– Men, säger hon, det är ett mirakel att 15-åriga Navine är här hos oss. Hon var 12 när hon kidnappades och riskerade att bli sexslav hos IS, men Navine låtsades att hon var förlamad och mentalsjuk och fick därför stanna bland kvinnor o små barn.

– Ibland släpade de mig i håret, IS-terroristerna, de försökte få mig att avslöja att jag kunde gå, berättar hon.

Navine säger att hon helst inte vill tänkta på tiden i fångenskap, utan koncentrera sig på framtiden. Så fort min syster och bror kommer tillbaka, kan jag genomföra min dröm och börja studera engelsk litteratur,
    
– Men fram till dess måste jag stanna här i tältet, jag kan inte lämna mamma ensam, säger Navine.

Många andra yazidiska kvinnor säger att de inte vill tala med journalister, de säger att de redan vittnat om livet som sexslavar, utan att omvärlden gjort något för oss efter bombkriget.

– Alla har slagit sig till ro med att IS har bekämpats, ingen bryr sig om att vår stad ligger i ruiner och vi bor i tält på berget, säger Halos kusin, den 28-årige aktivisten Hadi.

– Yazidierna behöver internationellt beskydd, säger Hadi, en internationell styrka som kan garantera att vi inte blir attackerade på nytt.

Hadi tar mig med till en av de många yazidiska massgravarna utanför Sinjar. En inhägnad jordhög, utan minnesmärke, utan monument.

– Jag vet inte ens om mina försvunna släktingar ligger begravda här eller om de fortfarande lever, säger Hadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".