Kista. Marzieh.
1 av 2
Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio, samt privat.
Misstänkt för mordet pixlad.
2 av 2
Foto: Interpol

Efter Marziehs död – nya rutiner på Migrationsverket

Migrationsverket: Vi har blivit bättre
0:59 min

19-åriga Marzieh från Afghanistan mördades i Sverige, och det är hennes tjugo år äldre make som misstänks för mordet.
Men myndigheterna missade hur utsatt hon var och förstod inte att maken existerade, trots att han följde med Marzieh till Migrationsverket.

Magnus Bengtsson på Migrationsverket säger att det i dag har blivit lättare att upptäcka när någon befinner sig i samma situation som Marzieh.

– Det är möjligt eftersom vi har förtydligat och gått ut med mer information. Det här är ju ett väldigt viktigt och allvarligt ämne så vi såg att vi kunde förbättra oss genom tydligare instruktioner och mer stöd och hjälp till handläggarna i vår verksamhet, säger han.
 
När Marzieh sökte asyl hösten 2015 säger hon att hon är 16 och ensamkommande. I själva verket är hon 19 och gift, och det är
hennes make som instruerat henne vad hon ska säga.

Enligt Ekots uppgifter hotade och övervakade sedan maken Marzieh under dom knappt sju månader hon fanns i Sverige innan hon dog.

När Marzieh sökte asyl fick hon frågor om sin familj och sin resväg, men hon fick ingen information om hur det är i Sverige. Men sen dess har Migrationsverket ändrat sina arbetsmetoder, enligt Magnus Bengtsson.

 – Ja, en sak kan vara att vi till exempel ska ge tydlig information om vad som gäller här i Sverige avseende tvångsäktenskap och barnäktenskap och rätten till sin egen kropp.

Relaterat

Mer om Mordet på Marzieh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".