Gruvbolaget LKAB:s huvudkontor vid gruvan i Kiruna. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Gruvbolaget LKAB:s huvudkontor vid gruvan i Kiruna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Starkt år av LKAB

Gruvbolaget vände till vinst
1:33 min

Statliga gruvbolaget LKAB gjorde en vinst på 6,3 miljarder kronor före skatt 2017, visar företagets bokslut.

Det goda resultatet förklaras bland annat av högre marknadspriser på pellets den typ av premiumprodukt av järnmalm som företaget säljer.

– Vi har haft ett starkt år. Vi levererar 27,6 miljoner ton totalt. Dessutom har vi produktionsrekord vad gäller pellets, säger Jan Moström, vd LKAB.

Sexmiljardersvinsten 2017 vilket kan jämföras med förlusten på en miljard kronor 2016 förklaras också av att gruvbolaget ändrat sina rutiner för leveranser. Under året har de kunnat ta del prisökningar i större utsträckning än tidigare då företaget suttit fast i längre avtal och prissäkringar som löpt sex kvartal i taget.

– Och de säkringarna släpptes i slutet av 2016 och första kvartalet 2017. Vi följer marknadsförutsättningarna.

Och det har tjänat er gott helt enkelt?

– Ja, säger Jan Moström.

Styrelsen föreslår en utdelning på närmare 2,9 miljarder kronor till ägaren, svenska staten vilket var några år sedan senast.

Samtidigt spår gruvföretaget ett fortsatt överutbud av järnmalm på marknaden det kommande året som tros pressa järnmalmspriset. Men där företagets huvudprodukt pellets som står för en mindre del av den totala världsmarknaden på järn, bedöms vara fortsatt attraktiv.

– Så att vi ser att det kommer att vara en press på basen men på toppen, pelletspremien så finns det öppningar att den kommer vara fortsatt stark, säger Jan Moström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".