Tomma platser vid vinter-OS i Pyeongchang
Tomma platser vid vinter-OS i Pyeongchang. Foto: Christof Stache/AFP

Tomma platser vid vinter-OS

Dyra biljetter och boende
2:23 min

Kyla och vind har lett till halvfulla läktare vid OS-tävlingarna i Pyeongchang, men även bortsett från vädret verkar intresset svalt, rapporterar vår utsände.

Det officiella beskedet från organisationskommittén vid OS är att biljettförsäljningen följer planen. I går var 84 procent av biljetterna sålda och man räknar fortfarande med att nå målet på drygt en miljon betalande besökare.

Mot det står bilden av de många tomma platserna på flera arenor under de första tävlingsdagarna och vid en kontakt med organisationskommittén i dag får jag ett kort besked om att den inte kan svara på hur många biljettinnehavare som verkligen besöker tävlingarna.

Att åskådarfrågan är känslig visade sig vid en presskonferens häromdagen när en talesperson för organisatörerna fick frågan om hur biljettförsäljningen hittills gått jämfört med de två föregående vinterspelen - i Vancouver 2010 och Sotji 2014 - och lite irriterat svarade att han inte tyckte det var lämpligt att göra en sådan jämförelse.

IOKs val av Pyeongchang som arrangör fick tidigt kritik eftersom det var osäkert hur publikintresset skulle bli. Kritikerna pekade på att Sydkorea inte har gjort sig känt som ett vintersportland.

Ett exempel var när staden 2009 arrangerade skidskytte-VM och det blev ett publikfiasko med nästan tomma läktare. Och just skidskyttet tillsammans med bland annat backhoppning och vissa hockeymatcher har haft dåligt med publik under OS, men även längdåkarna har noterat att det är långt ifrån fullt på läktarna.

En orsak till de tomma platserna är självklart kylan och inte minst den kraftiga vinden som har lett till att flera tävlingar har flyttats, och även gjort att publik har stannat hemma. Men, det handlar också om höga priser.

Och det är inte bara inträdet som kostar, det är dessutom svårt och dyrt att hitta boende om man vill stanna några dagar. Det här sammantaget har också lett till att det hittills - enligt rapporter i sydkoreanska medier - kommit färre utländska turister till OS-tävlingarna än vad man hade hoppats på.

Arrangörerna försöker nu att lösa frågan genom att bland annat uppmana lokalbefolkningen som har fått gratisbiljetter att verkligen utnyttja dem, och så håller de tummarna för att vädrets makter ska vara på deras sida så att resten av OS ska få en mer positiv inramning med mycket publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".