Vindkraftverk, arkivbild från 2015.
Foto: Arian Schuessler

Vindkraft i medvind

Det blir mer havsbaserad vindkraft
1:00 min

I fjol beslutades om satsningar på vindkraft i Sverige för 20 miljarder kronor. Det motsvarar en fjärdedel av alla vindkraftsinvesteringar totalt sett sedan utbyggnaden inleddes.

Siffrorna kommer från branschorganisationen Svensk vindenergi där Charlotte Unger Larsson är vd.

– Vi har aldrig sett så mycket investeringsbeslut som vi ser i dag, säger Charlotte Unger Larsson. 

Vad beror det på?

– En förklaring är den politiska säkerheten som kommit i och med energiöverenskommelsen som en majoritet av riksdagspartierna står bakom att vi ska ha 100 procent förnybar el till år 2040, säger hon. 

Närmare 700 nya vindkraftverk byggs i landet i dag att lägga till de 3 500 som redan finns.

På fyra år förväntas vindkraftsproduktionen öka med 60 procent. Men det är inte längre främst från Sverige kapitalet kommer för utbyggnaden, utan numera nästan uteslutande från utländska pensionsfonder och bolag.

– Här ser vi en förändring. 40 procent utländska investerare står bakom det som är i produktion i dag, medan det står 95 procent utländska investerare bakom de investeringsbeslut som finns i dag.

Utbyggnaden av landbaserade vindkraftverk de närmaste tio åren är mycket koncentrerad till norra delen av landet, medan framtidens sannolikt alltmer havsbaserade främst kommer uppföras från Hälsninglands kust och söderut, säger Charlotte Unger Larson.

– I dagsläget har vi ju ingen utbyggnad i Sverige av havsbaserad vindkraft vilket beror på att det har varit väldigt dyrt. Men fram till 2025-2030 ser vi det kommer mer och mer havsbaserad vindkraft. Men mycket beror på vad Energimyndigheten kommer föreslå när det gäller borttagandet av anslutningsavgifterna, för det är viktigt, säger Charlotte Unger Larson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".