Jimmie Åkesson och SD vill bli störst
Foto: Henrik Montgomery/TT

SD hoppas bli störst – med hjälp av "ödesfrågor"

"Bli så stora att det inte går att ignorera oss"
1:57 min

Sverigedemokraterna hoppas kunna bli största eller näst största parti efter valet i höst. Det sade partiledaren Jimmie Åkesson när han presenterade partistyrelsens förslag till valplattform i dag.

De frågor partiet vill lyfta fram i valet förutom migrations-  integrations- och kriminalpolitiken är framförallt sjukvårdspolitiken.

– Det är ödesfrågor. Kan vi inte hålla ihop samhället, då har vi heller inget samhälle utan då har vi ett segregerat kaossamhälle. Därför måste vi göra något åt integrationspolitiken, sammanhållningspolitiken. Gör vi ingenting åt vårdköerna, då har vi inte en fungerande välfärd längre. Så det här är långtgående ödesfrågor som måste beröras, säger Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

Passande nog på väg till ett studiebesök på Örebro universitetssjukhus presenterade Jimmie Åkesson i dag förslaget till valplattform som partiet ska fatta beslut om senare i vår. Den största skillnaden jämfört med valet 2014 för Sverigedemokraterna är fokuset på sjukvården, enligt Jimmie Åkesson, där partiet bland annat går till val på att minska väntetiden till specialistsjukvården till max 30 dagar och inför ett nationellt vårdgarantikansli.

När det gäller partiets kärnfråga, invandringen vill partiet locka väljare genom ett totalstopp på asylmottagandet förutom från våra närmaste grannländer och driva en återvandringspolitik. Sverige ska gå från ett invandringsnetto till ett utvandringsnetto, säger Jimmie Åkesson. Här är skillnaden mellan motståndaren Moderaterna tydlig, menar Jimmie Åkesson.

– Det handlar om att avslöja Moderaterna i det avseendet att de faktiskt inte vill strama åt utan att de vill återgå till Fredrik Reinfeldts nivå på invandringen och det tror jag att väljarna inte har riktigt klart för sig, så det är ju vår sak att belysa det, säger han.

Sverigedemokraterna ligger fortfarande ganska still i opinionen sedan en tid, men Jimmie Åkesson hoppas att partiet efter valet blir största eller näst största parti. Hur ska de då få politiskt inflytande.

– Dels genom att bli så stora att det inte går att ignorera oss. Det andra är att fortsätta visa att vi förankrar vår politik i verkligheten. Vi är ett parti som är beredda att ta ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".