Jämställdhetsministern: Misslyckande för samhället

Jämställdhetsministern: Misslyckande för samhället

Marzieh hotades i månader
1:58 min

Trots omfattande myndighetskontakter förstod ingen vilken utsatt situation 19-åriga Marzieh var i, och efter sju månader i Sverige mördades hon.

– Varje fall av misshandel, dödsfall eller mord är naturligtvis ett misslyckande för samhället, vi måste arbeta för att skydda barn eller kvinnor mot våld, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
 
Även om hon inte kan kommentera det specifika fallet, säger Åsa Regnér att myndigheter måste arbeta systematiskt för att upptäcka och förhindra sådant här, och att det är en prioriterad fråga för regeringen.

Men när det gäller 19-åriga Marzieh från Afghanistan räckte det alltså inte.

Marzieh hade kontakt med en rad myndigheter och andra samhällsinstanser. Som HVB-hem, skola, Barn- och ungdsompsykiatrin och Migrationsverket. Ändå var det ingen som förstod vilken utsatt situation hon var i, eller att hon hade en make. Än mindre förstod de att hon var hotad.

Efter sju månader i Sverige mördades Marzieh, och maken är häktad i sin frånvaro misstänkt för mordet.

Juno Blom på Nationella kompetensteamet mot hedersvåld, och som också är politiker för Liberalerna, tycker inte att det spelar någon roll att Marzieh inte själv berättade om hoten.

Det är myndigheternas ansvar att skapa en trygg miljö så att personer i hennes situation vågar prata:

– Jag tror att vi måste utgöra en tydlig mur mot den man är rädd för, att man känner sig skyddad, att man utger den tryggheten så att man vågar berätta sina berättelser. Där måste vi bli mycket bättre, säger Juno Blom.

Jämställdshetsminister Åsa Regnér håller med om att kunskapen behöver stärkas.

– Självklart måste vi göra det. Vi måste fortsätta med det och uppdatera och kontrollera hela tiden att man följer instruktioner som finns. Man ska ha kunskap i Sverige idag. Det här är inte nytt, utan det ligger i alla myndigheters ansvar att ta ett ansvar för våld mot kvinnor, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".