Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Valrörelsen handlar om SDs hjärtefrågor

Svårförklarad finansiering
1:47 min

Sverigedemokraterna är det enda parti som går in i valet 2018 med samma huvudpunkter som i valet 2014, det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Partiet behöver inte ändra sina prioriteringar. Valrörelsen handlar ändå om de frågor Sverigedemokraterna länge velat att politiken ska handla om.

Och även om konkurrensen från Socialdemokrater och Moderater har ökat kan de knappast bjuda under Sverigedemokraterna i partiets kärnfråga: SD vill inte bara ha noll asylmottagande, de vill dessutom öka återvandringen.

Ändå kan det bli svårt för Sverigedemokraterna att konkurrera med Moderaterna i valet och det beror på regeringsfrågan.

De moderatväljare som under Reinfeldts och Kinberg Batras tid drog sig till Åkesson är angelägna om att störta Stefan Löfven och ersätta honom med en borgerlig statsminister.

Moderaternas starkaste argument mot Sverigedemokraterna är därför inte invandringspolitiken utan att SD är ett svajigt kort för den som vill byta regering.

Så SD kan ha vunnit den politiska dagordningen men ändå förlora väljare när valet närmar sig.

Valets stora välfärdsfråga är sjukvårdspolitiken, det gäller också Sverigedemokraterna som den gånga mandatperioden har fyllt i några av tomrummen i sitt sjukvårdsprogram. Motståndarna kommer att peka på två svagheter i partiets väl tilltagna satsningar på patienter och personal.

Dels finansieringen: Som vanligt bygger Sverigedemokraternas nota på att kostnaderna för migration kan minskas väldigt mycket och väldigt snabbt.

Dels demografin: Ett av sjukvårdens stora framtidsproblem är en åldrande befolkning och eftersom SD varken vill höja pensionsåldern eller öka invandringen är det svårare att förklara hur sjukvården ska få tillräckligt med skatteintäkter och personal i framtiden.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".