Ramaphosa ny president i Sydafrika
Foto: RODGER BOSCH

Ramaphosa ny president i Sydafrika

"Vi reser oss nu efter en svår och historisk tid"
1:50 min

I eftermiddag valdes Cyril Ramaphosa som väntat till ny president i Sydafrika, efter att Jacob Zuma avgått sent i går kväll.

Det utbröt jubel i Sydafrikas parlament i Kapstaden i dag när chefsdomaren i konstitutionsdomstolen Mogoeng Mogoeng förklarade Cyril Ramaphosa som ny president i Sydafrika.

Valet av Ramaphosa kom efter att president Jacob Zuma till slut avgick sent i går kväll, inför hotet att fällas av en misstroendeomröstning i parlamentet idag. Efter valet av Ramaphosa satte parlamentets talman Baleka Mbete ord på mångas förhoppning i Sydafrika i dag.

– Vi reser oss nu efter en svår och historisk tid, säger Mbete.

Hon citerade Nelson Mandela, med att man ska lära sig av både angenäma och oangenäma erfarenheter, där Zumas presidenttid tydligt ansågs som en av de oangenäma.

Att Ramaphosa skulle bli Sydafrikas nästa president var väntat, ingen annan kandidat nominerades och ANC, i kraft av sin majoritet i parlamentet fick sin vilja genom. Nu är ordningen återställd, som ANC ser det – samma person är ordförande för partiet som president i republiken.

Men Ramaphosa hade inte varit vald länge innan det liberala oppositionspartiet DA påminde honom om att problemet de senaste nio åren kanske inte varit så mycket den korrupte presidenten Zuma, som det har varit hans parti, ANC, som trots graverande skandaler ändå valt att skydda honom.

– Vi har inte haft ett Zumaproblem, vi har haft ett ANC-problem, säger  Mmusi Mai-mane, DA:s partiledare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".