Röntgensjuksköterska placerar noggrant hand i hållaren på en magnetkamera.
Sverige har förlitat sig för mycket på medicinska åldersbedömningar, enligt kommissionären för mänskliga rättigheter vid Europarådet. Foto: Johan Nilsson/TT.

Europarådet kritiserar Sverige för åldersbedömningarna

2:12 min

Det kommer ny kritik mot Sverige för de metoder som används vid åldersbedömningar av unga asylsökande. Det är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter som i en ny rapport uppmanar Sverige att ändra sina rutiner.

Sverige har på många vis varit ledande på migrationsområdet, men det gäller inte åldersbedömningarna, säger kommissionären Nils Muižnieks.

Sverige har förlitat sig för mycket på medicinska åldersbedömningar, anser kommissionären Nils Muižnieks, på Europarådet, en organisation som jobbar för att främja just demokrati och mänskliga rättigheter.

Istället borde man från svensk sida göra som mer än ett dussin andra länder i Europa redan gör. Att använda sig av tvärvetenskapliga metoder när man ska fastställa åldern på unga asylsökande.

Till exempel att ta in psykologer och antropologer som är insatta i situationen i hemlandet. Här kan Sverige bättra sig, säger han.

Det var i oktober förra året som kommissionären besökte Sverige, bland annat för att granska hur de mänskliga rättigheterna tillvaratas för människor som flytt hit.

I den rapport som publiceras i dag får Sverige beröm för den stora insats som landet gjorde under flyktingkrisen 2015, men också kritik på en rad punkter. Till exempel för att försvåra familjeåterföreningar. Sverige uppmanas också att noga utreda de många fall där unga ensamkommande försvinner.

När det gäller utvisningarna av unga ensamkommande till Afghanistan betonar Nils Muižnieks att de bara kan ske, om det är fastslaget att det finns ett familjenätverk som tar emot och en säker plats att återvända till.

Han vill inte gå så långt som att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna på den här punkten, men han ser en sådan risk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista