Dhalali och Adaktusson
Foto: TT

Lars Adaktusson: Läget akut för Djalali

1:48 min

Den svenske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson har vid ett besök i Iran talat i telefon med den dödsdömde forskaren vid Karolinska Institutet, Ahmadreza Djalali. Han mår mycket dåligt, berättar Adaktusson.

– Han ringde mig från fängelset. Han har en svår depression vilket naturligtvis är fullt förståeligt med tanke på att han går och väntar på att dödsdomen mot honom ska genomföras, och han har gått ned 20 kilo i vikt, säger Lars Adaktusson.

– Sen är han ju frustrerad och djupt besviken över att han inte har fått lägga fram sin sak. Han har en dokumentation på 300 sidor som tagits fram med hjälp av hans advokat som överhuvudtaget inte har presenterats i den så kallade rättsprocess som har lett fram till den här dödsdomen.

Djalali, som är iransk medborgare, har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han greps i Iran 2016 anklagad för spioneri för staten Israel och dömdes till döden. Domen har överklagats, men i januari fastställdes dödsstraffet av Högsta domstolen i Iran. 

Lars Adaktusson besökte Iran tillsammans med en delegation från EU-parlamentets utrikesutskott. De träffade bland annat talmannen i det iranska parlamentet och andra företädare för regimen, där de tog upp Djajalis fall, och gjorde ett gemensamt uttalande med krav på att dödsdomen ska omprövas.

Lars Adaktusson träffade också Djalalis mor och hans advokat.

– Vid det mötet så hann vi bara börja samtala innan två personer från regimens säkerhetstjänst ingrep och stoppade mötet. Advokaten var tvungen att åka därifrån, säger Lars Adaktusson.

Efter samtalet med Djajalis advokat och med Djalali själv drar Adaktusson slutsatsen att det enda som kan förhindra att dödsdomen verkställs är internationell uppmärksamhet.

– Hans entydiga svar till mig var till mig var att han tror att uppmärksamhet kring fallet är det som kan hjälpa honom. Så att jag känner också det är fritt fram för mig att berätta om samtalet och berätta om hur han har det, säger Lars Adaktusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista