Människohandeln ökar i Sverige

1:58 min

Människohandeln i Sverige ökade under förra året jämfört med förgående år. Det framgår av Länsstyrelsernas nationella sammanställning.

Antalet offer för människohandel i Sverige ökade under 2017 till 225 personer. Under 2016 identifierade Länsstyrelserna 150 offer. Det visar sammanställningen från Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) vid Länsstyrelsen i Stockholm som är de som identifierat personerna under året 2017.

Av de 225 personer som länsstyrelserna identifierade som offer för människohandel under förra året var 56 barn. Barnen var i åldrarna 6 till 17 år.   

– Vi har identifierat 56 barn som är direkt utsatta för människohandel. Sedan har vi identifierat 26 barn som är medföljande till en vuxen som är utsatt.

– Och det blir en totalsumma på 82 barn under 2017, om vi också räknar med de barn som indirekt var offer genom att de var barn till en förälder som blivit offer för människohandel, säger Charlotta Thorelius,  utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Stockholm, och ansvarig för den nationella statistiken från Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det som är alarmerande är att vi har väldigt många barn som är direkt och indirekt utsatta för en grov brottslighet i Sverige, säger Charlotta Thorelius. 

Den nationella sammanställningen visar att det totala antalet offer för människohandel ökade, och att den största andelen av offren utnyttjades för sexuella ändamål och för tiggeri.

Barnen utnyttjades för sexuell exploatering, tiggeri, till att begå brott och till tvångsarbete. Barnen tvingades bland annat att arbeta på restauranger, att arbeta som hushållerskor och som tidningsbud, säger Charlotta Thorelius.

– Ett barn tvingades bland annat att arbeta med att leverera tidningar på nätterna. Han tvingades till mycket långa arbetspass. Den pojken var 12, 13 år när det utnyttjandet började. 

Länsstyrelsernas sammanställning från förra året visar att barnen som utnyttjades för människohandel huvudsakligen kom från Afghanistan, Bulgarien, Marocko, Nigeria, Rumänien och Sverige. 

De vuxna som utnyttjades inom människohandel var till antalet 169 personer och kom från Albanien, Bulgarien, Nigeria, Rumänien, Ryssland och Sverige.

Många av dom utsatta barnen hade en vuxen person som utgav sig för att vara barnets vårdnadshavare. Vid flera tillfällen försvann barnen när någon myndighet började granska vårdnadshavaren. 

– Det är vanligt att barn som är exploaterade försvinner. Om socialtjänsten eller liknande har gått in och placerat ett barn, då försvinner ofta de här exploaterade barnen, eftersom det finns personer som helt enkelt vill ha tillgång till barnet, säger Charlotta Thorelius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista