Ryssar åtalas för inblandning i USA:s presidentval

2:22 min

Tretton ryska medborgare och tre ryska organisationer åtalas i Mueller-utredningen för inblandning i USA:s presidentval.

Det framgår av domstolsdokument som gjorts offentliga. En del av de åtalade ska ha utgett sig för att vara amerikanska medborgare i kommunikation med individer med koppling till president Donald Trumps presidentvalskampanj.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes förra året för att utreda misstankarna om rysk inblandning i presidentvalet hösten 2016. Enligt de dokument som Muellers kansli nu släppt ska samtliga åtalade ha gjort sig skyldiga till bedrägeriförsök mot USA. Tre av dem misstänks för internetbedrägerier och bankbedrägerier, och fem för grova id-stölder.

De misstänkta ska bland annat ha skapat falska konton i sociala medier och en del ska ha rest till USA för att dölja spåren till ryska datorer.

Försöken att påverka den politiska processen i USA ska ha inletts redan 2014. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova kallar anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet för "absurda", rapporterar Interfax.

– Flera ryska oberoende medier skriver nu om en av nyckelpersonerna i åtalet som brukar kallas för Putins egen kock, han ägde företaget i S:t Petersburg som ägnade sig om desinformation, säger Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren. 

Ingen amerikansk medborgare anklagas för att medvetet ha samarbetat med de åtalade personerna. 

Ryssarna anklagas för att ha:

 • Utgett sig för att vara amerikanska medborgare och ha kommunicerat med ovetande personer i Trumps kampanj.
 • Skapat falska nätprofiler och konton på sociala medier.
 • Rest till USA och utnyttjat amerikanska nätverk för att deras aktiviteter inte skulle spåras till ryska datorer.
 • Anordnat valmöten och köpt reklamplatser och utgett sig för att representera amerikanska gräsrotsrörelser.
 • Rest till Nevada, Kalifornien, New Mexico, Colorado, Illinois, Michigan, Louisiana, Texas och New York för att samla information.
 • Skapat sidor på sociala medier på teman som invandring, Black lives matter-rörelsen och religion.
 • Spridit nedsättande information om Hillary Clinton, Marco Rubio och Ted Cruz samt stöttat Bernie Sanders och Donald Trump under presidentvalskampanjen 2016.
 • Uppmanat amerikanska minoritetsgrupper att inte rösta i valet.
 • Spridit anklagelser om röstfusk från Demokraternas sida via sociala medier, bland annat som annonser på Facebook.
 • Använt socialförsäkringsnummer och födelsedatum från amerikanska medborgare för att öppna Paypalkonton och skaffa falska körkort.
 • Betalat en amerikan för att bygga en bur och en annan för att klä ut sig till Hillary Clinton i fångdräkt.
 • Registrerat hundratals mejladresser som de använde för att kontakta medier och informera om aktiviteter.
 • Efter rapporter om att Facebook samarbetade med den amerikanske särskilde åklagaren började de ryska åtalade förstöra bevis för att hindra utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.