Lena Palmberg, Institutet för Miljömedicin vid Karolinska i Solna, utvecklar metoder utan försöksdjur för att undersöka lungsjukdomar.
Lena Palmberg, Institutet för Miljömedicin vid Karolinska i Solna, utvecklar metoder utan försöksdjur för att undersöka lungsjukdomar. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

Försöksdjurspengar gick till andra ändamål

Lena Palmberg: Mer pengar behövs för alternativ till djurförsök
1:16 min

Ett nytt center vid Jordbruksverket ska främja alternativ till djurförsök. Men  flera miljoner har istället gått till andra ändamål i Jordbruksverket

Varje år används i Sverige närmare 600 000 försöksdjur. Vanligast är möss, som till mest används i forskning vid universiteten.

Frågan om att minska på djurförsöken har utretts sedan 2010. Efter riksdagsbeslut finns nu ett så kallat 3R-centrum vid Jordbruksverket. 3R står ungefär för att ersätta djuren, minska antalet försöksdjur och minska lidandet genom att förfina forskningsmetoderna.

15 statliga miljoner kronor per år får centret i anslag för att främja forskning och sprida information.

Men av de 15 miljonerna använde 3R-centrum drygt 9 miljoner kronor i fjol, för förberedelser inför starten. Resten behöll Jordbruksverket för annan verksamhet. Det bekräftar 3R-centrums projektledare Torsten Jakobsson.

– Det som inte utnyttjas av 3R-centrum blir en del av Jordbruksverkets anslag.

Kommer de pengarna någonsin att återföras till ändamålet, att minska djurförsök?

– Nej, så fungerar inte finansieringen av statlig verksamhet. Det som inte utnyttjas under ett verksamhetsår går tillbaka till anslagsgivaren, säger Torsten Jakobsson.

Läkaren Lena Palmberg forskar om lungsjukdomar vid Institutionen för Miljömedicin vid Karolinska Institutet. Hur sjukdomar som KOL och bronkit hänger samman med luftföroreningar. Istället för att använda försöksdjur odlar hennes forskargrupp preparat med lungceller som hämtats från en sjuk patient:

– Då har man en liten borste som är som en mellanrumstandborste, som man borstar med på slemhinnan. Då får man epitelceller som man kan odla och använda sig av.

Så vad är önskvärt för att ersätta djurförsök?

– Mer pengar! Man säger detta med alternativ är något man ska satsa på. Vetenskapsrådet har en särskild utlysning för att ersätta försöksdjur. Förra året var det 6 ansökningar av 72 som fick pengar. Det är åtta procent, säger Lena Palmberg.

Till att utveckla nya metoder, finns för forskarna ungefär lika mycket pengar att söka som 3R-centret får för att informera om de nya metoderna.

– Vi ser hemskt gärna att anslaget till mer specifik 3R-forskning ökar till bland andra vetenskapsrådet. Sedan är vi inte bara till för att informera. 3R-centret ska bland annat ta fram råd till hållande av försöksdjur, säger projektledare Torsten Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".