Många övertygade – Ryssland attackerade USA:s valkampanj

1:53 min

Det är nu fullständigt klart att Ryssland attackerade USA i samband med valet för att gynna Donald Trump och missgynna Hillary Clinton. Det slår också tv-kanalen Fox fast.

I USA har gårdagens åtal mot 13 ryska medborgare och tre företag, alla knutna till den så kallade trollfabriken Internet research agency, kastat nytt ljus över Rysslandsutredningen.

Flera politiker och opinionsbildare som tidigare varit skeptiska till utredningen tycker detaljerna nu verkar övertygande och tv-kanalen Fox slår fast faktumet. En kanal som de senaste månaderna gång på gång ifrågasatt den särskilde åklagarens utredning och precis som Donald Trump kallat Rysslandsutrednignen för en häxjakt.

I åtalet som presenterades i går beskrivs detaljerat hur ryska Internet reserach agency skickat personal till USA redan 2014 för att studera amerikansk nätaktivism och därefter med hjälp av falska konton gett sig in i debatten på sociala medier, i syfte att gynna presidentkandidaten Donald Trump och misskreditera Hillary Clinton.

Man skapade också nya aktivistsajter, som Being Patriotic och March for Trump. Mest framgångsrik var sajten Blacktivist som utgav sig för att kämpa för svartas rättigheter och fick mer än en halv miljon amerikanska följare.

Det långsiktiga målet med den ryska påverkanskampanjen är enligt åtalet att skapa splittring i det amerikanska samhället och många analytiker menar att Ryssland har nått sitt mål.

– De vill så split och öka misstron mot våra institutioner och vår politiska process, säger analytikern och tidigare CIA-medarbetaren Daniel Hoffaman, som tror att Ryssland också vill se en amerikansk konflikt om den här iblandningen och att de lyckats ganska väl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista