Hets mot homosexuella straffbart

Lagen om hets mot folkgrupp ska utvidgas till att också omfatta homosexuella. Det beslutade riksdagen på onsdagen. Ett beslut som välkomnas av de homosexuellas organisation RFSL, medan andra oroas.
Det har varit starka känslor i den flera år långa debatten om att också homosexuella precis som exempelvis judar ska omfattas av lagen om hets mot folkgrupp. En del regligösa befarar att det kommer att bli svårare eller till och med straffbart att predika ur bibeln mot homosexualitet, och kristdemokraterna varnade i onsdagens riksdagsdebatt för att regligionsfriheten kränks. Sören Andersson, ordförande i de homosexuellas organisation RFSL, välkomnar ett förbud mot trakasserier. Men helt klart är det inte i och med onsdagens beslut eftersom det handlar om en grundlagsförändring i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Därför krävs ännu en riksdags godkännande efter valet i höst. Då kan lagändringen träda i kraft den 1:a januari 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".