Bild på personer som skriver högskoleprovet
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Högskoleprovet anpassas för personer med narkolepsi

Elin: Man kan inte tillgodogöra sig provet
1:44 min

Nu utreder Universitets- och högskolerådet hur högskoleprovet kan anpassas bättre för bland annat personer med narkolepsi.

Narkolepsi är en sjukdom som gör att man ofta är sömnig på dagtid och kan få sömnattacker. Det kan innebära svårigheter för den som vill göra högskoleprovet.

23-åriga Elin Eriksson har haft narkolepsi sedan hon var 15 år gammal och har gjort högskoleprovet tre gånger:

– Jag upplevde det som väldigt jobbigt. Just det att man inte kan sträcka på sig och att hjärnan somnar. Även om jag ser vaken ut så är jag inte det, och då går man miste om så mycket tid, och kan inte tillgodogöra sig provet på bästa möjliga sätt, säger Elin Eriksson.

Kan innebära längre provtid

Nu utreder Universitets- och högskolerådet, UHR, hur högskoleprovet kan anpassas bättre för bland annat personer med narkolepsi.

– Vi har en utredning där vi tittar på om fler grupper än de som vi har idag, alltså dyslektiker och synskadade, kan få göra ett anpassat prov. Det innebär i stort sett förlängd provtid. Vi tittar på ett antal grupper, de med neuropsykiatriska sjukdomar och de med narkolepsi till exempel, berättar Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR.

Utredningen ska vara klar i slutet av februari och beslut ska fattas under våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".