USA:s Sverigeambassadör om terrorlistan

USA:s Sverigeambassadör tror på en snar lösning när det gäller de tre svenskar som hamnat på terrorlistan och fått sina tillgångar frysta. I en eko-intervju säger ambassadör Charles A Heimbold jr att han delar utrikesminister Anna Lindhs optimism inför den prövning som nu ska göras i det amerikanska finansdepartementet.
Den svenska regeringen har officiellt krävt att USA ska plocka bort de tre svenska medborgarna från terrorlistan och efter sitt besök i USA sa utrikesminister Anna Lindh att hon mötte stor förståelse och att hon är optimist. Ambassadör Heimbold säger till Ekot att han delar den optimismen och han tror på en lösning inom en inte alltför avlägsen framtid. Men han ger inga uttryckliga löften om att alla tre verkligen kommer att plockas bort från terrorlistan eller när det kan komma att ske. De tre utpekade kommer nu att svara på de frågor som som det amerikanska finansdepartementet skickat, sedan följer en prövningsprocess innan det blir något beslut om deras framtid. När det gäller de fångar som USA håller på en militärbas på Kuba, där det också finns en svensk medborgare, säger ambassadör Heimbold att det kan ta tid innan det kommer några besked. Fångarna förhörs och det kommer amerikanska myndigheter att fortsätta med tills de tycker att det är färdigt, säger ambassadör Heimbold. På frågan om det är acceptabelt att hålla fångar under så lång tid utan att presentera några anklagelser svarar han med en motfråga: – Om du hade förlorat 3 000 människor i ett terrordåd. Hur länge skulle du anse att det vore rimligt att hålla människor för att ta reda på på vilket sätt de var inblandade i dådet? USA:s Stockholmsambassadör kritiserar också den svenska mediabevakningen av kriget mot terrorn. Den har fokuserats för mycket på de svenska medborgare som hamnat på terrorlistan, anser ambassadör Heimbold. En av de saker som ambassadör Heimbold anser borde belysas är det faktum att det bor personer i Sverige som tränats på terroristläger i Afganistan. Han är förvånad över att ingen ställer frågor om varför och vem som finansierat deras utbildning.
Ola Henriksson och Jenny Nordberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".