Nya jobb i telebranschen

Trots att telekombranschen är i kris skapas det hela tiden nya jobb i en annan del av den svenska telebranschen. Anledningen är tredje generationens mobiltelefoni. Enligt en sammanställning som Ekot gjort sysselsätter nu teleoperatörernas satsning på 3G 5 000 personer i Sverige.
Det sker just nu en omfattande utbyggnad av nya mobilnät i Sverige. Innan 2003 är slut skall de svenska teleoperatörerna ha köpt basstationer, växlar och annnan telekomutrustning för ungerfär 40 miljarder kronor. Det märks märks hos krisdrabbade telekombolaget Ericsson. Sverige har nu seglat upp som Ericssons fjärde viktigaste marknad. Det märks också på den svenska arbetsmarknaden. Ekots sammanställning som bygger på uppgifter från teleoperatörerna visar att omkring 5 000 personer nu jobbar antingen i telebolag som Telia, Tele2 och Vodafone eller hos byggbolag som NCC och PEAB med att se till att de nya mobilnäten kommer på plats. En starkt bidragande orsak till att så många fler arbetstillfällen skapats är att två nya teleoperatörer nu bygger mobilnät. Telebolagen Orange och HI3G nyanställer och skall i slutet av året ha omkring 600 anställda vardera. Hur många som anställs under nästa år är inte klart än, men det handlar om flera tusen då bland annat nya kundtjänster skall byggas upp.
Thorbjörn Carlsson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".