Snabbtåg SJ och MTR
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT
#Kinaspengar

Tvivelaktiga uppgifter om kinesisk järnväg mellan Stockholm och Oslo

2:46 min

Svenska och norska medier har rapporterat om påstått kinesiskt intresse av en ny snabbtågsbana mellan Stockholm och Oslo.
Men nya uppgifter till Sveriges Radio gör att den kinesiska organisation som påståtts stå bakom en delegation till Norge nyligen, kan framstå som tvivelaktig.

I januari år skickar en organisation som kallar sig China Association for Promoting International Economic & Technical Cooperation en delegation till Norge. Enligt rapporter i medier efter delegationsresan skrivs att Kina är intresserat av bygga eller finansiera en snabbjärnväg mellan Stockholm och Oslo. Men den kinesiska organisationen säger sig inte veta någonting.
 
– Vår organisation har inte skickat någon delegation. Är du säker på att det är vi? undrar personen som svarar i telefon på China Association for Promoting International Economic & Technical Cooperation.
 
Man bekräftar däremot att man är samma organisation som nämns i den norska tidningen Dagsavisens intervju med en person vid namn Huang Xin. Huang Xin påstås vara vice ordförande i organisationen.
 
– Vi vil gjerne samarbeide med Norge og Sverige om dette prosjektet, säger Huang Xin i artikeln som publicerades i norska Dagsavisen den 11 januari år.

Men i telefonsamtal förnekar organisationen att den skulle ha en vice ordförande vid det namnet.

Den kinesiska organisationen förnekar inte bara att man skulle ha skickat en delegation till Norge och att man skulle ha en vice ordförande som heter Huang Xin. Den har dessutom nyligen straffats av kinesiska myndigheter för att olovligen har använt ordet "Kina" i organisationens namn.
 
Organisationer i Kina får inte fritt använda namn som gör anspråk på att representera staten, eller som till exempel innehåller orden "Kina", "Kinesiska" eller "Nationell".
 
Det kinesiska inrikesdepartementet straffade nyligen organisationen genom att stoppa alla deras aktiviteter i tre månader, det meddelades via nyhetsportalen Chinanews den 18 augusti 2017.
 
I den kinesiska artikeln sägs också att det på senaste tiden har förekommit att kinesiska organisationer överträtt sina befogenheter genom att påstå sig verka för den så kallade Nya sidenvägen, som är president Xi Jinpings globala handelsinitiativ.

Hanna Sahlberg, Kunming
hanna.sahlberg@sverigesradio 

Research: Wan Li

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista