Anna Skarhed
Anna Skarhed. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

JK kritisk till lag mot utlandsspionage

"Här finns problem som måste åtgärdas"
0:43 min

Justitiekansler Anna Skarhed är kritisk till förslaget att det ska kunna straffas som utlandsspioneri för medier att till exempel berätta om internationella insatser som kan skada Sveriges relationer till andra länder.

Det var i höstas som en utredning kom med förslaget, och det har vållat debatt mellan medieföreträdare och försvarsintressen.

Regeringen behandlar nu frågan, men JK Anna Skarhed ser stora brister i förslaget.

– Vi ser problem som lagtekniskt och hur den här är utformad och det kan man då sammanfatta att det handlar om frågan om det blir rättssäkert och dessutom om det kan bli effektivt. Och sedan har vi vissa synpunkter när det gäller yttrande- och tryckfrihetsrättsliga frågor som är kopplade till detta.

Det är Sveriges förhållande till mellanfolklig organisation eller annan stat som ska skyddas genom att det föreslås bli kriminellt att berätta om förhållanden som kan skada.

JK ser en fara i att det är flera led mellan gärningsmannens handlande och den inträffade faran.

– Det är flera led som man måste gå igenom för att komma fram mellan den person som nu skulle vara misstänkt någonting och själva händelsen här.

Från försvarshåll anses det nya brottet utlandsspionage behövas. Flera andra länder har det.

När det gäller svenska mediers rapportering har bland annat Journalistförbundet och Mediearbetsgivarna protesterat eftersom utredningen föreslår att den som publicerar hemliga uppgifter ska kunna straffas för utlandsspioneri, det genom ändringar av Yttrandefrihets- och Tryckfrihetsförordningen.

JK Anna Skarhed anser att det även här finns svagheter i utredningsförslaget.

– Lite grann är det ju ändå att vi säger, gör om gör rätt. Det vill säga här finns problem som måste åtgärdas om man ska lagstifta ungefär på det här sättet som man nu tänker sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".