Asylprocess på Migrationsverket
Arkivbild. Asylprocess på Migrationsverket Foto: Marcus Ericsson/TT

Khaled har väntat på beslut i över två år

"Jag förstår besvikelsen, att det är en lång tid att vänta"
1:31 min

Tiden det tar för asylsökande att få beslut från Migrationsverket nådde sin topp i december, nu minskar handläggningstiderna.

Nu minskar handläggningstiderna, men fortfarande är det över 9000 personer av de som sökte asyl under 2015, som inte har fått ett beslut ännu.

Flyktingvågen hösten 2015 innebar ett kraftigt ökat tryck på Migrationsverket. Sammanlagt sökte 163.000 personer asyl 2015, och trots att antalet asylsökande sedan minskade mycket under 2016 och 2017 så har handläggningstiderna fortsatt att öka. I december ifjol var den genomsnittliga handläggningstiden mer än ett år och åtta månader.

Nu vänder kurvorna, och Migrationsverket räknar med att de som söker asyl i Sverige i slutet av året kommer att få beslut inom tre till fyra månader.

Men fortfarande är det 9300 personer som sökte asyl under 2015 som inte fått ett beslut ännu, och det är de mer komplexa ärendena som dragit ut på tiden, säger Per Ek som är presschef på Migrationsverket.

– De ärenden som nu ligger för att fattas beslut i är mer utredningskrävande än de tidigare avgjorda. Som exempel asylsökande från Irak och Afghanistan, de har ett mer komplicerat säkerhetsläge, och ensamkommande barns ärenden, som också de kräver en del omfattande utredning.

Enligt Per Ek så är planen ändå att alla äldre ärenden, från 2015 och 2016, ska vara färdigutredda vid halvårsskiftet. Då kan en del av de asylsökande ha fått vänta i tre år.

Khaled, som egentligen heter något annat, kommer från Jemen. Han sökte asyl i Sverige för två år och tre månader sedan.

– Jag har försökt kontakta Migrationsverket många gånger, olika personer, men alltid fått luddiga svar. Jag kan inte göra någonting. Det är ett fängelse, fast utan de fyra väggarna, säger Khaled.

– Jag förstår besvikelsen, att det är en lång tid att vänta, och det är ingenting som vi tycker är bra heller, säger Per Ek.

Under tiden får Khaled från Jemen vänta på att livet ska börja igen.

– Alla omkring mig har fått uppehållstillstånd, återförenats med sina familjer, börjat läsa svenska och till och med börjat jobba. Jag är fortfarande där jag var för två år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".