Hatpropaganda och fascism präglar valrörelsen i Italien

1:33 min

Efter en valrörelse med mycket hatpropaganda i sociala medier och sammandrabbningar på gatorna, så går Italien till val om en vecka. I Milano var läget spänt i går när antifascister protesterade mot att fascister höll möte i Milano. I Rom arrangerades en demonstration mot rasism och fascism.

– Vi är oroliga för fascismen och det hårdare samhällsklimatet, även om vi vet att Italien är en stark demokrati som har sin grund i motståndsrörelsen, säger Carla Nespolo som är ordförande för organisationen ANPI - med bakgrund i motståndsrörelsen och en av arrangörerna till gårdagens manifestation mot fascism och rasism i Rom.

Valrörelsen har präglats av sammandrabbningar mellan antifascister och de fascistiska partier som deltar i valet, men också av hatpropaganda i sociala medier. 

Det är mest högern- och extremhögern och ofta partiledarna själva, som sprider hatpropagandan, enligt människorättsorganisationen Amnesty Internationals årsrapport.

95 procent av partiernas uttalanden är diskriminerande, rasistiska, stereotypa eller hatiska, enligt Amnesty. De riktas mot migranter, mot hbtq-personer och kvinnor bland andra.

Främlingsfientliga La Lega och partiet Italiens bröder med rötter i fascismen ingår i den högerallians tillsammans med Silvio Berlusconis parti Forza Italia, som verkar vara nära att få egen majoritet i valet.

Om de inte får majoritet så spekuleras det i möjligheten att Berlusconi bildar koalition med regerande centervänsterpartiet Demokratiska partiet, PD.

Partiledaren för PD Matteo Renzi talar om våld istället för fascism för att undvika konflikt. Men Danilo D'Augustino från fackföreningsrörelsen Cgil anser att det borde vara självklart att ta avstånd från en odemokratisk rörelse som fascismen, som dessutom är ett brott, enligt grundlagen.

– Lika självklart är det att ta avstånd från våld oavsett om det kommer från fascister eller antifascister, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista