Strejkrätten kan begränsas

1:05 min

Den utredning som regeringen har tillsatt med anledning av konflikten i Göteborgs hamn jobbar med ett förslag om att begränsa strejkrätten, erfar Ekot.

Om förslaget blir verklighet innebär det bland annat att rätten för ett fackförbund att ta till stridsåtgärder blir mindre om arbetsgivaren redan har kollektivavtal med ett annat fack.

Det är den långvariga konflikten i Göteborgs containerhamn som har fått regeringen att utreda strejkrätten. Senast i helgen på Socialdemokraternas valkonferens tryckte statsminister Stefan Löfven på för att situationen måste lösas.

– Det är en konflikt som har fått pågå alltför länge och vi måste ta tag i den, och göra någonting men det kommer inte att innebära någon försämrad strejkrätt för löntagarna, ingen generell försämring, sa Stefan Löfven.

I hamnen har Hamnarbetarförbundet kunnat ta till stridsåtgärder trots att ett kollektivavtal och så kallad fredsplikt har gällt mellan det andra facket Transport och arbetsgivaren APM Terminals. Arbetsgivaren har svarat med lockout.

Enligt det förslag som Ekot har tagit del av ska ett fackförbund, med några viktiga undantag, inte kunna ta till stridsåtgärder på det här sättet om arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal med en annan part. Enligt en källa är det här det förslag som utredningen kommer lägga fram.

Mikael Hansson, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, säger att det skulle vara en principiell förändring om det här förslaget blir verklighet när en organisations avtal då medför fredsplikt för en annan.

– Det innebär ju en begränsning av möjligheterna för en organisation som inte har kollektivavtal på en arbetsplats där det finns kollektivavtal att vidta stridsåtgärder, säger han.
 
Om syftet för det konkurrerande facket är att få till ett kollektivavtal ska strejkrätten ändå finnas kvar, men flera villkor måste vara uppfyllda, enligt förslaget. Till exempel måste det fack som redan har avtal godkänna det konkurrerande fackets konflikt.

– Det är en nyordning kan man säga. Att en organisation då kan disponera över en annan organisations rätt att vidta stridsåtgärder, säger Mikael Hansson.

Utredaren Tommy Larsson har till den 31 maj på sig. Han vill inte bli intervjuad men säger till Ekot att det inte finns något färdigt förslag.

Fakta: Stridsåtgärdsutredningen

  • Stridsåtgärdsutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2018.
  • Utredaren ska bland annat se om det går att begränsa rätten att vidta stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i ett kollektivavtal.
  • Utredaren ska också se om det går att förändra reglerna om fredsplikt i situationer där en arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal med en arbetstagarorganisation utsätts för stridsåtgärder av en annan arbetstagarorganisation.
  • Förslaget som Ekot har tagit del av innebär förändringar i medbestämmandelagen, MBL 42 §.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista