Varningar inför 11 september avfärdades

USA:s president Bush hade fått varningar om flygkapningar före den 11 september. Det medgav Vita Huset i natt efter rapporter om att en FBI-agent försökte få polisen att undersöka män från Mellanöstern som hade skrivit in sig vid amerikanska pilotubildningar.

Under sommarmånaderna före till 11 september fick presidenten information om möjligheten att Usama bin Ladin planerade flygkapningar i USA. Men vare sig Bush eller någon annan inom administrationen hade anledning att misstänka självmordsattacker där kapade plan användes som missiler, sade Vita Husets talesman Ari Fleischer natten till torsdagen. Fleischer sade också att säkerhetstjänsten och berörda myndigheter genast larmades, vilket kan ha varit förklaringen till att kaparna den 11 september använde sig av okonventionella vapen som pappersknivar. FBI-agent slog larm Nyheten om att Bush nåtts av varningarna kommer samtidigt som kongressen utreder möjliga brister i regeringens sätt att hantera hoten. För ett par veckor avslöjades det att en FBI-agent förgäves försökt få den federala polisen att intressera sig för det faktum att ett stort antal arabiska män skrivit in sig vid flygskolor i USA. FBI-agentens rapport nämnde också att män från Mellanöstern ansökt om utbildning i olika typer av flygplatssäkerhet och rapporten innehöll en spekulation om att det kunde vara al-Qaida som organiserat piloteleverna. Avfärdades av FBI Men rapporten ledde inte till någon omfattande undersökning av USAs flygskolor. Och i kongressen påstod en senator på onsdagen att rapporten avfärdats vid FBI-högkvarteret, vilket visar att säkerhetstänsten inte lyckas lägga ihop två och två. FBI försvarar sig med att det var omöjligt att förutse 11 september med de ledtrådar som fanns till hands.

Cecilia Uddén, Ekots korrespondent, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".