Man i khakikamouflageuniform med vinröd basker
1 av 5
Brigadgeneral Abdullah Mohammed Mosaib vid fronten Foto: J M Sommarström/Sveriges Radio
Granathylsor slängda i en stor hög
2 av 5
Använda granathylsor vid Sanaa-fronten. Foto: J M Sommarström/Sveriges Radio
Soldat i khakikläder gör V-tecken
3 av 5
Jemenitisk soldat vid Sanaa-fronten. Foto: J M Sommarström/Sveriges Radio
Mustaschprydd man i hjälm
4 av 5
Ekots korrespondent Johan Mathias Sommarström Foto: Sveriges Radio
ryggarna på khakiklädda soldater, anförda av en flaggbärare
5 av 5
Jemenitiska regeringssoldater vid slagfältet. Foto: J M Sommarström/Sveriges RAdio
Jemen

Blodiga strider utanför Jemens huvudstad Sanaa

2:47 min

Ett bergigt område kommer ha en nyckelroll när armén i Jemen ska vinna tillbaka sina huvudstad från Houthimilisen.

 – Vi står vid den absoluta frontlinjen, vi hör ljuden av artilleri och skottlossning. Houthimilisen är mindre än en kilometer från oss och det har rasat hårda strider här, rapporterar Ekots korrespondent Johan Mathias Sommarström från regeringsarméns sida av fronten.

Inbördeskriget i Jemen har rasat i snart fyra år och utvecklat landet till ett enda stort katastrofområde.

Vi står på ett berg som kommer att vara nyckeln när Sanaa ska intas men det är svåra strider som utspelar sig i de här bergen eftersom terrängen är extremt otillgänglig och det finns krypskyttar som är svåra att skydda sig mot och det har varit många dödsoffer på båda sidorna i de här bergen"

Yahia al Houthimi som är en av befälhavarna vid fronten pekar på samhället nedanför berget, ett samhälle som regeringsarmén befriade från Houthimilisen för bara några dagar sedan..
– Min bror dog där, han blev martyr, han dödades framför sitt eget hus bara några meter från ytterdörren, säger al Houthimi
 
Bergsområdet är kraftigt minerat, många soldater har dödats efter att ha trampat på minor. Det är slående hur brokig regeringsarmén är. De är uppdelade i flera olika enheter som antingen helt ingår i den reguljära armén och säkerhetsstyrkorna eller som står under befäl av starka lokala klaner. Några har moderna vapen, andra använder vad som känns som åldrande reliker.
Några har uniformer som smälter in i omgivningen och kraftiga kängor medan andra klär sina fötter i sandaler.
Fronten här har varit relativt statisk. Men nya smällar hörs hela tiden.
 
– Våra spanare upptäckte en grupp om tio Houthirebeller som satt sig i bilar och vi sköt artilleri mot dem, säger brigadgeneral Abdullah Mohammed Mosaib.

Jemenkriget har kritiserats för att skörda många civila offer, inte minst från de saudiledda flygbombningarna men Abdullah Moasib menar att man gör allt för att undvika civila dödsoffer.
 
– Vi har många civila i Jemen och därför måste vi gå runt alla samhällen i cirklar. Det är därför det tar så lång tid. Många av de sönderbombade husen och klippen på raserade hus du ser har egentligen gjorts av houthierna.

Men hans uttalande ska tas för vad det är, att han företräder den ena sidan i en blodig konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista