Trafik i smutsig dimma på gata i Indien
Foto: Ajit Solanki

Fördubblat bistånd för miljö- och klimatsatsningar i fattiga länder

1:42 min

Regeringen beslutade i dag att fördubbla satsningen på bistånd till miljö- och klimatsatsningar för hållbar utveckling i fattiga länder, från 700 miljoner kronor per år till 1,3 miljarder per år.

Det är en femårig satsning på förbättringar av miljön för fattiga människor i världen. Nytt är en satsning på åtgärder för renare hav, med minskade utsläpp säger Biståndsminister Isabella Lövin.

– Det här är en utveckling som är akut. Vi ser att utsläppen av plaster i haven sker i en sådan takt att vi kommer att ha mer plast än fisk i haven 2050, om vi inte lyckas hindra den här utvecklingen nu.

– Då är det väldigt nödvändigt att stödja just de fattigaste länderna där vi ser att befolkningstillväxten är väldigt snabb, väldigt många bor i stadsområden, flyttar in i städerna. Och här behöver vi stödja hållbar stadsutveckling och avfallshantering inte minst.

Det är biståndsorganet Sida som fördelar biståndet och det finns projekt som kan ta emot de fördubblade anslagen säger Isabella Lövin. Under fem år från och med i år till och med 2022 kommer 1,3 miljarder kronor per år eller 6,5 miljarder totalt att gå till miljö- och klimatbistånd till världens fattigaste länder.

– Det finns en miljard människor som är beroende av fiske för sitt livsuppehälle, och de är i hög grad hotade nu av den förstörelse som vi ser av våra hav. Luftföroreningar är kanske den värsta dödsorsaken i fattiga länder, för förtida dödsfall. Och här ska vi också stödja övergången till förnybar och ren energi som kommer att innebära en enorm förbättring av livskvaliteten och möjligheter för miljarder människor

Överenskommelsen mellan Världens länder att genomföra Agenda 2030 kräver satsningar och även Sveriges engagemang som arrangör av den tidigare FN konferensen för skydd av haven, gör att Sverige måste följa upp sina åtaganden säger Isabella Lövin.

Den femåriga strategin är också en hjärtefråga för Miljöpartiet och Isbella Lövin som förutom biståndsminister också är språkrör i Miljöpartiet förutsätter att satsningen kommer att ligga kvar även om det skulle bli en ny regering efter valet i höst:

– Så det här är för oss en tydlig markör att vi vill stödja en miljömässigt hållbar omställning i hela världen, och det är nödvändigt att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista