Så vill Danmark avskaffa getton: Särskilda regler för särskilda områden

2:21 min

Hårdare straff i vissa områden, ökad polisnärvaro och att lättare kunna vräka dömda brottslingar – det är några av de åtgärder som den danska regeringen hoppas ska kunna åtgärda problem i de utsatta bostadsområden som i Danmark benämns som getton.

– Vi är beredda att skapa särskilda regler för särskilda områden, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen när han, flankerad av inte mindre än sju av sina ministrar, presenterade planen som fått namnet "Ett Danmark utan parallellsamhällen" eller kort: gettopaketet.

Regeringen kommer varje år med en så kallad gettolista där bostadsområden som uppfyller vissa krav, bland annat hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och en hög andel invånare av icke-västlig bakgrund, finns med.

Den senaste listade 22 sådana områden, eller getton i Danmark. Med åtgärderna som presenterades i dag hoppas regeringen att den siffran ska vara noll år 2030.

Flera av förslagen hade redan tidigare läckt ut, bland annat att vissa brott som begås i särskilda geografiska områden, så kallade straffzoner, ska straffas hårdare än i övriga landet.

Men i dag presenterades även andra förslag som till exempel att det ska bli lättare att vräka dömda personer, mer polisnärvaro, att barn i områdena ska tvingas gå i förskola och att personer som flyttar till områdena får sänkta socialbidrag. Totalt handlar det om 22 olika åtgärder och regeringen avsätter 12 miljarder danska kronor.

Det här är inte första gången som danska regeringar lovar att komma tillrätta med det som man beskriver som ett parallellsamhälle, det här är faktiskt det sjätte åtgärdspaketet sedan 1994.

Presskonferensen hölls symboliskt i ett av de mest kända områdena på regeringens lista, Mjølnerparken i Köpenhamn, och ett hundratal personer protesterade när ministrarna anlände, en av dem var Lisbeth Saugman som bott i området i sex år.

– Det kommer stigmatisera de boende och det är olikhet inför lagen, säger Lisbeth Saugman