Ovako Sålverk i Hofors tillhör de berörda företagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Ovako Sålverk i Hofors tillhör de berörda företagen (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Svenska stålbranschen: Blandade reaktioner på Trumps besked om ståltullar

"För tidigt att säga någonting nu"
1:43 min

Reaktionen från den svenska stålbranschen är blandad. På börsen har stålbolagen fallit, men flera bolag tror inte att de påverkas så mycket om det blir strafftullar. Ett av dem är Uddeholm med 900 anställda i Hagfors som tillverkar verktygsstål med stor försäljning till USA och där Robert Gustafsson är bolagets kommunikationschef.

– Vi har över 311 världspatent i dag. Många av de här köps av amerikansk industri. Även om man inför strafftullar på de här grejerna så kommer ändå industrin i USA att vilja ha våra patenterade produkter. Därför tror vi inte att vi kommer att påverkas direkt av det här.

Skulle ni få ett undantag, menar du?

– Inte ett undantag, men kunderna kommer att acceptera prishöjningen eftersom de behöver våra världsunika lösningar inom verktygsstå, säger Robert Gustafsson.

Lite andra tongångar har det varit på börsen, där storföretag som Sandvik och SSAB föll kraftig under förmiddagen på beskedet från USA.

Per Hillström, ansvarig för investerarkontakter på SSAB säger till Ekot att företaget avvaktar med kommentarer tills det finns ett formellt beslut – men att höga tullar inte behöver betyda så mycket eftersom det mesta som bolaget säljer i USA, grovplåt, produceras lokalt vid bolagets två amerikanska stålverk.

Ett annat stort stålföretag är Ovaka med 2 400 anställda i Sverige som har kunder inom fordonsindustrin. Carl-Michael Raihle, affärsområdeschef vid Ovako i Hofors säger att exporten till USA är ungefär fem procent.

– Vi får väl se vart det lander, vilka stålsorter och ståltyper det här kommer att gälla.

Om det blir ståltullar på 25 procent – hur skulle det påverka Ovako?

– En ståltull på 25 procent – det är en hög tull. Så det är klart att det påverkar. Men vi tror inte att det blir 25 procent på alla stålsorter. Så därför är det för tidigt att säga någonting nu, säger Carl-Michael Raihle, affärsområdeschef vid Ovako i Hofors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".