Vårdpersonal med vagn.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT.
Högskolan Kristianstad
2 av 2
Pia Andersson, dekan vid Högskolan i kristianstad. Foto: Högskolan Kristianstad.

Samordning ska ge fler sjuksköterskor med specialistutbildning

"Det finns ett jättebehov"
1:57 min

För att minska bristen på specialistsjuksköterskor satsar landets sex sydligaste lärosäten på att samordna utbildningarna så att de fyller de behov som finns i sjukvården.

– Bristen är ju ett stort problem och det är ju i hela landet som det finns ett jättebehov, säger Pia Andersson, dekan på Högskolan i Kristianstad.

Bristen på sjuksköterskor är en het politisk fråga inför valet, och de senaste åren har politiker och många andra slagit larm om specialistsjuksköterskorna, där behovet beräknas öka 20 procent medan utbildningen halkat efter.

– Det är många som tackar nej när man blivit erbjuden en utbildningsplats. En anledning är att arbetsgivarna har svårt att hitta vikarier. Så en sak som vi kommer att göra är att tidigarelägga antagningen till specialistsjuksköterskeutbildningen, så att man får ett besked om att man blivit antagen tidigare än andra studenter får, och då får också arbetsgivaren möjlighet att söka vikarier

Men Pia Andersson pekar också att ekonomin spelar in. 

– Man har ju en inkomst som reduceras när man studerar, och har man familj så försvåras ju ofta möjligheten att studera.

Nu satsar landets sex sydligaste universitet och högskolor, i Malmö, Lund, Kristianstad, Karlskrona, Halmstad och Växjö, på att samordna dimensionering och inriktningar när det gäller specialistsjuksköterskor, enligt Pia Andersson i Kristianstad.

– Det är viktigt att vi inte ger precis samma utbildning på samtliga lärosäten, utan att det finns en fördelning utifrån de behov som finns i verksamheten, säger hon.

Tror du att åtgärder som denna kan bota bristen på sjuksköterskor?

– Nej, det kommer det inte att göra. Här behövs många ytterligare åtgärder, både från utbildningshåll och från arbetsgivaren. Men vi måste alla dra vårt strå till stacken och försöka förbättra den situation som finns, säger Pia Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".