Prognos: Femstjärnerörelsen blir största parti

2:01 min

Rösterna i valet i Italien räknas fortfarande, men det är redan klart att valet är en stor framgång för två partier – Femstjärnerörelsen och La Lega.

Femstjärnerörelsen var först ut med att uttala sig om resultatet när de första tendenserna var klara i natt.

– De övriga politiska partierna kommer nu att behöva prata med oss och det är nog för första gången, sa Alessandro Di Battista, ett av toppnamnen inom Femstjärnerörelsen på partiets valvaka under natten till måndagen.

Partiet får omkring 30 procent av rösterna. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra valet och en triumf för partiet. Dock hade man helst behövt ytterligare ett par procent för att få verklig tyngd inför förhandlingarna som nu tar vid.

Den största koalitionen blev Berlusconis högerallians, som tillsammans får 36 procent av rösterna. Inom alliansen får dock Berlusconis parti Forza Italia, med sina 13 procent, se sig besegrat av främlingsfientliga La Lega som får drygt 18 procent – en raketökning eftersom partiet bara hade fyra procent i valet 2013.

När resultatet är bekräftat väntas kommentarer från partierna och sen tar förhandlingsfasen vid. Både Femstjärnerörelsen och högeralliansen kommer att hävda att de ska bli regeringsbildare och frågan om hur nästa regering ser ut, och när den kan börja jobba, lär dröja.

Valets förlorare blev som väntat vänsteralliansen som får omkring 20 procent av rösterna. Av alla partier på vänstersidan ser bara utbrytarpartiet Liberi e uguali ut att klara sig över 3-procentspärren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista