Sveriges Radios korrespondent Margita Boström utanför domstolen i Melbourne.
Sveriges Radios korrespondent Margita Boström utanför domstolen i Melbourne. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Högt uppsatt kardinal ställs inför rätta för sexanklagelser

Anklagelserna mot George Pell går tillbaka flera årtionden
0:44 min

I dag inleddes rättsprocessen av Vatikanens finansminister George Pell som anklagas för att ha begått många sexuella brott under sin tid som katolsk präst och ärkebiskop i Australien.

Sexanklagelserna mot kardinal George Pell går tillbaka till 70- och 80-talen, och framförallt då han var präst i Ballarat och under sin tid som ärkebiskop i Melbourne.

Exakt hur många fall som kommer att tas upp och hur många som kommer att vittna är inte offentligt än. Men lokala medier har pratat om att det kan bli så många som upp emot 50 vittnen.

Rätten har så här långt uttryckt att det handlar om flera som anmält många brott och att detta måste ses som ett historiskt fall av sexuella brott. Men om det både handlar om att han själv skulle ha begått övergrepp och att han i sin tjänst hjälpt till med att förflytta präster som utsatt barn är inte offentligt än.

I den rättsprocess som startade i dag ska domaren ta ställning till om bevisen som vittnena kommer ge räcker för att ställa George Pell inför rätta. Så är gången inom Australisk rättsprocess. Under de två kommande veckor hörs vittnen och det kommer att ske bakom stängda dörrar.

Under den korta öppna delen i dag avhandlades formalia som att några vittnen inte kommer orkar ta sig till domstolen utan kommer att höras via videolänk.

George Pell själv satt mest och tittade rakt fram i salen och sa ingenting. Men hans advokat har tidigare sagt att kardinalen kommer förneka brott. Så som har gjort hela tiden.

Utanför domstolen hade några samlats som länge väntat på denna dag. Helen Dorson har inte själv varit utsatta men har många vänner som blivit det.

– Många har väntat på denna dag i 40-50 år. Nu får de den röst de tidigare aldrig haft, säger hon.

George Pell har bara tjänstledigt från sin tjänst i Vatikanen och påven har sagt att han kommer invänta rättsprocessen innan han uttalar sig i frågan. Men påven har fått kritik redan när han utsåg Pell till sin finansminister då misstankarna mot honom fanns redan då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".