Hjälpkonvoj har nått Östra Ghouta i Syrien

1:44 min

I dag har de första hjälpsändningarna nått det belägrade Östra Ghouta i Syrien. Det är den första hjälpen som kommer in sedan en regeringsoffensiv för att återta området inleddes i mitten av februari.

46 lastbilar fyllda med förnödenheter som matpaket åt 27 500 människor, mjölsäckar och sjukvårdsutrustning. Hjälpen är nödvändig och livsviktig.
Men mycket av det som FN planerade att föra in i området har fått lämnats kvar.

Den syriska regeringen ville inte godkänna flera av sjukvårdsprodukterna och organisationen Läkare utan gränser kallar beslutet för ett nytt lågvattenmärke som gör livet svårare för människor i de belägrade områdena.

Omkring 393 000 civila tros finnas kvar i östra Ghouta och kläms mellan de islamistiska hårdföra rebellernas styre och regeringen- och dess allierades flygbomber.

Våldet i området har varit omfattande, bara de två senaste veckorna har minst 600 civila dödats. Den syriska regeringsarmén rapporterar samtidigt om stora militära framgångar i området.

Omkring 36 procent av det område som tidigare kontrollerats av olika väpnade islamist- och jihadistgrupper har tagits tillbaka av regeringsstyrkor och armén är bara några enstaka kilometer från att lyckas dela östra Ghouta i två delar.

Men samtidigt som de väpnade rebellgrupperna försöker försvara sina positioner i östra Ghouta attackerar de mål i Damaskus med artilleri. Flera människor har dödats, många har skadats och bland annat har ett sjukhus träffats.

Hjälpkonvojen som åkte in i området i förmiddags har tillstånd att stanna i 12 timmar, sedan de passerade gränsen har både flygbombningar och markstrider ägt rum, men hjälpkonvojens färdväg har koordinerats med samtliga stridande.

Dagens hjälpkonvoj är den första nödhjälp som når området sedan mitten av februari och bara den andra sammanlagt i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista