Löfven och Trump
Pontus Lundahl/TT och Manuel Balce Ceneta

Löfven och Trump håller möte för att att fördjupa samarbetet mellan länderna

Står långt ifrån varandra i handelsfrågan
1:27 min

Sveriges Statsminister Stefan Löfven befinner sig just nu i USAs huvudstad Washington och kommer klockan åtta i kväll svensk tid att hålla ett enskilt möte med den amerikanska presidenten Donald Trump.

Målet med mötet är enligt vita huset att fördjupa samarbetet mellan länderna när det gäller handel och investeringar, men det kommer vid en tidpunkt då Sverige och USA står långt ifrån varandra i handelsfrågan efter Trumps utspel om ståltullar.

Det är första gången som statsminister Stefan Löfven och president Donald Trump möts på tu man hand och den senaste veckans amerikanska besked om höga importtullar på stål och aluminium kommer garanterat att påverka stämningen.

Sverige är en stark förespråkare av frihandel och svenska företag riskerar att förlora på tullarna, medan Donald Trump lovat sina väljare att sätta amerikaner och amerikanska företag i första rummet, även om det innebär att USA gör sig ovän med viktiga allierade - i det här fallet EU.

Men i stålfrågan har Donald Trump fått delar av sitt eget parti emot sig och under måndagen träffade representanthusets talman Paul Ryan flera ambassadörer från EU-länder. Med på mötet var Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter.

Stefan Löfven kommer ta upp frågan vid dagens möte med president Trump i vita huset som då också träffar flera ledare för flera av Sveriges största företag verksamma i USA bland annat Volvo. Ett av flera företag som oroats av Trumps hot om att nästa steg - om EU inför tull på amerikanska varor som svar på ståltullarna -skulle kunna vara tullar på europeiska bilar.

Beslut om ståltullarna har inte fattats formellt men kan komma redan under dagen.

Andra ämnen som väntas avhandlas är försvarsfrågor och forskningssamarbeten. President Trump kan också tänkas ställa frågor till Stefan Löfvén om svensk invandringspolitik och om vilka slutsatser Sverige drar av de säkerhetspolitiska spänningarna i vårt närområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".