Nordkorea öppnar för samtal om kärnvapen

1:20 min

Nordkorea säger sig vara villigt att föra samtal om att överge sina kärnvapen – om landets säkerhet kan garanteras. Det säger chefen för den sydkoreanska delegation som har besökt diktatorn Kim Jong-Un i Pyongyang.

Under mötet i Pyongyang sade de nordkoreanska företrädarna att det inte finns någon anledning för dem att behålla kärnvapenprogrammet – så länge det inte finns något militärt hot mot landet, enligt delegationschefen Chung Eui-Yong.

– Nord klargjorde att man är villig att se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön och förklarade att det inte finns någon anledning att ha ett kärnvapenprogram om de militära hoten försvinner och säkerheten för regimen garanteras, säger Chung Eui-Yong, som är Sydkoreas president Moon Jae-Ins rådgivare i säkerhetsfrågor, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nu är det upp till bevis, enligt Jerker Hellström som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det är lätt att komma till sådana här överenskommelser, men att genomföra dem är en helt annan fråga. Vi har sett trevare tidigare men som senare lett till en utveckling som är den motsatta, säger han till TT.

Länderna planerar också ett toppmöte vid gränsen i slutet av april. Toppmötet, som är tänkt att äga rum i staden Panmunjom, blir det första i sitt slag på över ett decennium. Kriget mellan Nord- och Sydkorea utkämpades 1950—1953, men pågår tekniskt sett fortfarande. Om toppmötet blir av är det tredje gången som ledarna för länderna möts — tidigare har det skett år 2000 respektive 2007, enligt AFP.

Syd- och Nordkorea har även kommit överens om att öppna en direktkanal för kommunikation mellan sina ledare, en så kallad hotline, enligt Chung Eui-Yong. Det första samtalet ska ske före gränsmötet.

Hellström tror att de fortsatta samtalen främst kommer att handla om att bygga upp förtroende mellan Syd- och Nordkorea.

– Man ska inte vara allt för hoppfull att det här faktiskt leder till något, även om det är ett positivt steg, säger han.

Nordkorea ska också ha sagt sig vara öppet för att samtala med USA om kärnvapen och en normalisering av relationerna.

– Det beror ju även på hur intresserade USA är av faktiska samtal. Jag tror att USA har svårt att ge Nordkorea säkerhetsgarantier som de kan ta på allvar, säger Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista