Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Teckning som illustrerar Rakhmat Akilov.
Teckning som illustrerar Rakhmat Akilov, i grönt, i rätten. Foto: Johan Hallnäs / TT

De vittnar mot Akilov: Det jag minns är smärtförnimmelsen

"Min fot blir överkörd och sen tystnar det"
2:46 min

För första gången hördes idag brottsoffer i rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Men det åtalade nekar till brott mot flera av de målsägande.

– Känslan är att den rör mig nästan. Det är inte många centimetrar, känslan är att den nästan nuddar mig... vinddrag.

Så beskriver en man stunden då den stulna lastbilen passerade honom. Mannen kastade sig undan lastbilen, upp på en kyrkomur, för att rädda sig från att bli påkörd. 

En kvinna har också hörts under rättegångsdagen, som är den första när målsägare förhörs. Kvinnan klämdes mellan en husvägg och en bil som rammades av lastbilen. 

Jag känner hur min nacke knäcker till och sen är det som att det bara tystnar och blir stilla.

– Det jag minns från den här stunden, de här sekundrarna, är smärtförnimmelsen från min egen kropp. Jag känner hur mitt knä trycks in i väggen, jag känner hur min fot blir överkörd av troligtvis ett däck, jag känner hur min nacke knäcker till och sen är det som att det bara tystnar och blir stilla, berättar hon. 

Det blev en känslosam dag i rätten när de två första brottsoffren fick möjlighet att redogöra för vad de utsatts för. De beskrev både händelseförloppet och de följder som de upplevt efter att ha drabbats. 

Men terrormisstänkte Rakhmat Akilov nekar till brott i sju av de 19 fall som tagits upp under tisdagen, meddelar hans advokat Johan Eriksson.

– Akilovs brottsplan var sådan att hans övergripande syfte inte var att skada enskilda, specifika personer. Han hade ett övergripande syfte att påverka Sverige. Det innebär att det inte har funnits ett direkt uppsåt att döda eller skada, säger Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson.

Vidare menar försvaret att Akilov inte haft för avsikt att skada de personer som befann sig på den första sträckan av brottsplatsen. Den del av brottsplatsen som de två första målsägarna befann sig på benämns i åtalet som zon A, och det är sträckan från att Akilov stjäl lastbilen fram till att han tar sig till Drottninggatan. Först där skulle dådet utföras, menar Akilovs försvarare.

Jag försökte vänja mig vid bilen.

Rakhmat Akilov förhördes en kort stund i rätten efter att målsägarna fått berätta. Han förklarar då att hans mål var att ta sig till Drottninggatan och säger att han inte var en fara för den första målsägaren. När hans advokat Johan Eriksson frågar varför han har "ganska låg hastighet" vid tillfället, svarar Akilov: 

– Jag försökte vänja mig vid bilen och sen skulle jag köra ut på centrala gatan (Drottninggatan, red:s anm) på ett korrekt sätt. 

Dagen avslutades med att åklagare Hans Ihrman gjorde sin sakframställan gällande nästa del av brottsplatsen, zon B. Där står 17 personer som målsägare. Två av dem är kvinnorna från Västsverige som dödades i attacken. Akilov erkänner terroristbrott genom mord mot dem.

Fler dagar med förhör av målsägare väntar. Eftersom brottsplatsen är så stor, så har man delat in den i zoner: zon A till F. Varje zon består av ett specifikt område av brottsplatsen. Under tisdagen hördes målsägare från zon A, vilket är sträckan mellan punkten där lastbilen stjäls till att Akilov når Drottninggatan.

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".