Sverige ingår i nytt EU-samarbete

1:31 min

Sverige går nu ihop med sju andra länder, mot Tyskland och Frankrikes planer på ett allt tätare EU-samarbete.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är risken stor att bara euro-länderna skulle gynnas av de stora ländernas förslag. Nu gör alltså åtta mindre medlemsstater gemensam sak för att driva arbetet i en annan riktning.

– Det är en ny grupp finansministrar. Det som binder oss samman är att vi vill se konkreta åtgärder som förbättrar för medborgarna i EU. Sådant som ligger nära till hands att genomföra. Snarare än att drömma om stora politiska prestigeprojket, säger Magdalena Andersson. 
 
Förutom Sverige ingår Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Irland och Nederländerna i gruppen som inte vill överföra mer makt från medlemsländerna till Bryssel.

I ett gemensamt uttalande sägs det också att även de länder som inte är med i valutasamarbetet ska ha inflytande över beslut som rör euron.

Frankrike och även i viss mån Tyskland har däremot planer på att knyta just euro-länderna närmare varann. Det finns till exempel förslag på en egen budget för enbart euro-zonen.

Men i den nya samarbetsgruppen är de flesta redan med i valutasamarbetet, ändå vill de åt samma håll som Sverige, säger Magdalena Andersson.

– Det här visar ju att vi kan hitta nya samarbetsformer, även när vi står utanför euron.

Så sent som igår gjorde Liberalerna ett utspel om att Sverige borde gå med i euron, just för att vi annars inte kommer att ha mycket att säga till om i en union där de största och mäktigaste länderna nu är med i samarbetet.

Men finansminister Magdalena Andersson håller inte med, eftersom Sverige redan har haft en folkomröstning om euron.

– Min bedömning är att man ska vara varsam med att folkomrösta. Att ställa samma fråga igen, som folket redan har svart på, det ska man vara ytterst varsam med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista