Nordkorea öppnar för samtal med USA om att avveckla kärnvapen

2:10 min

Nordkorea öppnar nu för att hålla samtal med USA om att eventuellt avveckla sitt kärnvapenprogram, det uppger Sydkoreas nationella säkerhetschef efter att ha varit i Nordkorea för diplomatiska samtal.

Nordkorea ska även ha sagt sig vara öppen för att inte genomföra några kärnvapenprovsprängningar under tiden sådana samtal eventuellt då hålls.

Beskedet från Nordkorea står i bjärt kontrast till den aggressiva ordväxling som det senaste året skett mellan Nordkorea och USA.

Uttalandet kommer efter att relationerna mellan Nord- och Sydkorea något oväntat tinats upp den senaste månaden i samband med Nordkoreas deltagande i Vinter-OS i Sydkorea.

Enligt Sydkorea ska Nordkorea i samtal ha uppgett att landet är berett att avveckla sina kärnvapen om det inte längre finns något militärt hot mot landet. Det kan låta hoppingivande, men det finns anledning att vara skeptisk.

Exakt vad Nordkorea betraktar som ett militärt hot är ju helt upp till landet självt att avgöra. Det kan röra sig om att USA överhuvudtaget har någon militär trupp kvar i Sydkorea, eller för den delen i Japan.

Att Nordkorea faktiskt skulle avveckla sina kärnvapen är i dagsläget osannolikt. Mycket av regimens propaganda i Nordkorea handlar om just kärnvapenprogrammet, och vilken framgång det har inneburit för Nordkorea. Kim Jong-Uns maktinnehav legitimeras till stor del av kärnvapenprogrammet i regimens propaganda.

Det är även troligt att Nordkorea och Kim Jong-Un sett vad som hänt med andra diktatorer som haft kärnvapenprogram men förmåtts att avveckla dem, såsom Saddam Hussein och Muammar Khadaffi. Irak invaderades av USA, och Saddam Hussein avrättades. Muammar Khadaffis styrkor bombades av Nato under inbördeskriget, och Khadaffi lynchades till döds. Kim Jong-Un vill inte gå samma öde till mötes.

Nordkorea har flera gånger förr agerat på liknande vis: Retoriken har trappats upp under en period, för att senare bytas ut mot mer försonliga tongångar, ofta ackompanjerade av önskemål om olika eftergifter.

Det är inte osannolikt att Nordkorea denna gång eventuellt kommer att begära att exempelvis sanktionerna mot landet lättas, för att samtal med USA ska kunna komma till stånd.

Så ja, det finns anledning att vara skeptisk mot Nordkoreas uttalande. Men samtidigt beskrivs detta som en framgång för Sydkoreas president Moon Jae-in, som nästa månad dessutom ska träffa Kim Jong-Un för de första samtalen på statschefsnivå mellan Nord- och Sydkorea på över ett decennium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista