Löfven och Trump påpressträff och Tomas Ramberg.
Ekots Tomas Ramberg analyserar Löfvens besök hos Trump. Foto: Mandel Ngan/TT och Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Tomas Ramberg: Löfven misslyckades hos Trump

"Gav Trump ytterligare tillfälle att agitera ännu mer kraftfullt för tullarna"
1:22 min

Statsminister Stefan Löfvens möte med USA:s president Donald Trump var ett misslyckande. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Sakligt sett var det ett misslyckat möte om man utgår från vad som sades på presskonferensen efter mötet.

 – Donald Trump fick ytterligare ett tillfälle att agitera ännu mer kraftfullt för ståltullarna, sa Tomas Ramberg i en analys på onsdagsmorgonen.

Förhoppningarna på Stefan Löfvens möte med Donald Trump var högt ställda, inte bara i Sverige utan också inom stora delar av EU.

Stefan Löfven var den första EU-ledare som träffade Donald Trump efter Trumps utspel i förra veckan om att införa importtullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

EU har hotat med motåtgärder och Donald Trump har svarat att han inte har något emot ett handelskrig.

– Den här gången riktade sig Donald Trump tydligt mot EU och inte bara mot Kina, säger Tomas Ramberg.

– Visserligen argumenterade Stefan Löfven emot, men diplomatiskt och försiktigt, inte i de energiska tongångar som den amerikanske presidenten använde, säger Tomas Ramberg.

Tomas Ramberg säger att Stefan Löfven stod upp för uppfattningen att det är bättre att inte införa ståltullar. Han talade också om klimatpolitik, en annan stridsfråga, där USA har dragit sig ur Parisavtalet.

När det gäller invandring har Donald Trump profilerat sig som en Sverigekritiker, enligt Tomas Ramberg.

– Där var Stefan Löfven defensiv. Där medgav Stefan Löfven att det fanns en poäng i det som Donald Trump har sagt, säger Tomas Ramberg.

Han påpekar att Donald Trump står för en invandringspolitik mot till exempel muslimer som är diskutabel i den svenska debatten.

– Men det hörde man inte från Stefan Löfven igår, säger Tomas Ramberg.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".