Genrebilder på Stockholmsbörsen Nasdaq.
Equalitycs har tittat på börsens samtliga 316 bolag. Foto: Stina Stjernkvist/TT

72 bolag saknar kvinnor i ledningen

1:18 min

Börsbolagens ledningsgrupper blir mer jämställda. Men det går långamt. Och fortarande är inte ens var tionde börs-vd en kvinna.

– Det ser trist ut, det gör det helt klart. Men det ser bättre ut än vad de gjorde för bara ett halvår sedan, säger Sandra Bourbon som är vd för analysföretaget Equalytics som har tagit fram statistiken.
 
I höstas visade stiftelsen Allbrights genomgång att 6 procent av börsens vd:ar var kvinnor. I Equalitycs sammanställning har man tittat på börsens samtliga 316 bolag och nu har 8 procent en kvinna på vd-posten.

Men fortfarande är det långt från jämställt i toppen av bolagen.
Bara en sjättedel (16 procent eller 52 bolag) har en ledning bestående av minst 40 procent kvinnor.

Samtidigt har nästan en fjärdedel (23 procent eller 72 bolag) inte en enda kvinna ledningen. 

Det kan jämföras med att det bara finns ett bolag som har en ledning som helt saknar män, klädbolaget Odd Molly. Med andra ord; endast en trehundrasextondel av börsens bolag har enbart kvinnor i toppen. 
 
Att det ser ut som det gör spelar roll på flera sätt, menar Sandra Bourbon.
– Det visar att alla inte har samma möjligheter. Men också att bolagen skulle kunna gå bättre. Man har kunnat visa att jämställdhet leder till högre lönsamhet, säger hon. 

Ett exempel är en undersökning med data från nära 22.000 företag i 91 länder som finansierades av revisionsjätten EY. Företag med minst 30 procent kvinnor i ledningen visade sig ha högre vinster än övriga. 

Undersökningsföretaget Previro har på uppdrag av Equalytics intervjuat representanter för ett antal av de bolag som bedöms vara bland de mest jämställda på Stockholmsbörsen.

 – De bolag som är bäst på jämställdhet arbetar med målsättningar i hela organisationen, de lyfter fram förebilder och skapar flexibla arbetsförhållande så att det går att kombinera karriär och familj, säger Sandra Bourbon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista