Kraftig kritik mot Säpo och åklagaren efter Ekots avslöjande

2:17 min

Det kommer kraftig kritik mot den ansvarige åklagaren och Säpo efter Ekots avslöjande om att en nazist kunnat placera ut en bomb, trots att han övervakades av Säpo för att han misstänktes för ett tidigare bombdåd.

Han borde gripits tidigare säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

– Jag har svårt att förstå vad de ville uppnå, och att de kunde vänta vid ett sånt här grovt och farligt brott.

Efter ett sprängdåd i centrala Göteborg, hittades den lokale nazistledarens DNA på en vital bombdel. Förundersökningsledare kammaråklagare Mats Ljungqvist och Säpo valde att inte gripa honom omedelbart utan satte span på honom för att samla mer bevis.

Men mitt framför ögonen på Säpos spanare började han planera ett nytt attentat, köpte material och skaffade dynamit till en bomb som sedan placerades ut vid flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben exploderade aldrig.

Förundersökningsledare Mats Ljungqvist hävdar att han inte förstod att Viktor Melin planerade ett nytt attentat.

– Hade vi sett tecken på att det var en planerad bombserie förutsätter jag att vi hade gjort något åt det, att vi hade avbrutit det.

Men när det gäller det första bombdådet som Viktor Melin var misstänkt för, hittades ingen ny bevisning genom spaningen. Viktor Melin bands till brottet genom DNA på bombdelar. Ingrid Helmius igen:

– Man måste ställa någon slags prognos vad är poängen med att vänta med att gripa honom. Och det har jag lite svårt att utläsa för de hade ju bevisning om ett grovt brott.

Att avvakta med att gripa en misstänkt för ett brott kallas för interimistisk passivitet. Det är oreglerat i svensk lag. Efter Ekots avslöjande tycker nu före detta chefsåklagaren Sven-Erik Alhem att Justitieombudsmannen borde granska fallet och reda ut vad polis och åklagare får göra.

– Om jag själv vore JO så skulle jag definitivt fatta ett beslut ex officio (på eget initiativ; Ekots anm.) att inleda en utredning om detta.

För att få svar på om det var rätt eller fel?

– Ja, att få en fullödig utredning som kan ligga till grund för en bedömning helt enkelt. Att få en riktigt genomgång av allt. Det är nästan så att jag uppmanar JO att ta ett beslut.

Ja, det är det du gör nu?

– Ja, men det är inte säkert att JO tycker som jag.

Bomberna i Göteborg

Syndikalisternas lokal Övre Husargatan 11 november 2016. Materiella skador, inga personskador.

Flyktingboendet på Lilleby camping. Bomben placeras enligt åtalet ut tidigast den 30 december 2016 och hittas 25 januari 2017. Bomben har inte exploderat.

Flyktingboendet på hotell Formule 1 på Axel Adlers gata 5 januari 2017. Städaren Lamin Bojang skadas svårt.

Dom i hovrätten för Västra Sverige 22 september 2017:

Viktor Melin döms till fängelse i 6 år och 6 månader för allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Syndikalisternas lokal på Övre Husargatan) och försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping). Åtalas även för bomben på Axel Adlers gata, fälls i tingsrätt men frias av hovrätten.

Jimmy Jonasson döms till fängelse 2 år och 6 månader för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping.) Åtalas även för bomben på Axel Adlers gata, fälls i tingsrätt men frias av hovrätten.

Man 21 år, Viktor Melins kompis som bland annat var med honom på Lilleby camping på nyårsnatten, döms till fängelse till 1 år och 10 månader för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse (bomben mot Lilleby camping).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista