Brittisk polis har spärrat av plasten där den förre spionen Sergei Skripal hittades  medvetslös.
Foto: Matt Dunham

Ryske agenten i England utsattes för nervgift

"Ett mordförsök riktat mot Sergei Skripal och hans dotter"
1:15 min

Den före detta ryske agenten Sergei Skripal som hittades medvetslös i sydvästra England har blivit utsatt för en attack med nervgift. Polisen utgår från att brottet är riktat mot Skripal och hans vuxna dotter.

Tillståndet för både den förre agenten Sergei Skripal och hans 33-åriga dotter Julia är mycket kritiskt, berättade polisen vid en presskonferens.

– Sammantaget så behandlas fallet som en allvarlig händelse inklusive ett mordförsök med hjälp av nervgift, sade Mark Rowley, som är chef för den brittiska polisens antiterrorenhet som utreder brottet.

De två hittades medvetslösa på en parkbänd i staden Salisbury i söndags. Enligt polisen var ex-spionen och hans 33-åriga dotter målet för giftattacken. 

Vid presskonferensen i kväll berättade polisen också att en polis blivit skadad, även han allvarligt.

– Sorgligt nog är en polis som var en av de första att komma till platsen i ett allvarligt tillstånd på sjukhus, sade Mark Rowley.

Polisen informerade alltså om att det rör sig om ett nervgift, men vill inte säga något alls om vilken typ av nervgift det handlar om.

Den brittiske inrikesministern Amber Rudd understryker att det viktiga nu är att samla in bevis och inte spä på någon ryktesspridning.

Det misstänkta brottet har redan utvecklats till en mindre diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Det beror på antydningar från den brittiske utrikesministern Boris Johnson om att den ryska staten kan ha varit inblandad.

Men det förnekas av den ryska regeringen.

– Vi ser det här som desinformation och som vanligt falska anklagelser, sade Maria Zakharova, som är talesperson på det ryska utrikesdepartementet, tidigare i dag till BBC.

Sergei Skripal dömdes 2006 till fängelse i Ryssland för spioneri för Storbitannien, men släpptes senare fri genom en fångutväxling med USA.

En annan omständighet som spär på spekulationerna om vad som kan ha hänt är att flera av Sergei Skripals familjemedlemmar har dött de senaste fyra åren.

I fjol dog hans son av leverskador i Sankt Petersburg.

Dessutom dras här i Storbritannien parallellen till mordet på en annan rysk före detta agent Aleksandr Litvinenko i London 2006.

Det mordet misstänks av många ha varit godkänt av den ryske presidenten Vladimir Putin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".