Journalistmord i Slovakien engagerar EU-parlamentariker

1:45 min

I dag reser en delegation med EU-parlamentariker till Slovakien för att följa upp omständigheterna kring dubbelmordet för två veckor sedan på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö.

EU-parlamentet har ett ansvar för att skydda oberoende journalister, säger Manfred Weber, gruppledaren för den största partigruppen i parlamentet.

– Europaparlamentet måste vara den drivande kraften för att bringa ljus i händelserna i Slovakien och skydda journalister, sa den tyske kristdemokraten som tagit initiativ till dagens resa.

De åtta deltagarna företräder samtliga partigrupper och bland andra utskotten för budgetkontroll och medborgerliga fri- och rättigheter.  

Mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova är det andra journalistmordet i EU på ett halvår.

Ännu har ingen misstänkt gripits men mycket tyder på samband med Kuciaks journalistiska gärning. Hans sista oavslutade reportage handlar om möjliga kopplingar mellan italiensk maffia och den högsta politiska ledningen i Slovakien.

Förutom möten med politiker, journalister och mordutredare, ska EU-delegationen följa upp spåren i Kuciaks research, som handlar om omfattande korruption och förskingring av EU-bidrag.

En träff med premiärminister Robert Fico är också inplanerad. Han beskylls för att med sina hätska utfall mot journalister indirekt ha bidragit till en aggressiv stämning som banat vägen för hot mot journalister och nu mord.

Krav på hans avgång hörs från många håll. Även president Andrej Kiska har uppmanat Fico att ombilda regeringen eller utlysa nyval. Fico har svarat att presidenten destabiliserar landet och medverkar i en internationell sammansvärjning mot honom med hjälp av finansmannen George Soros.

Många slovaker känner en enorm vrede över morden och det utbredda maktmissbruket. Imorgon, fredag, väntas åter stora demonstrationer runt om i Slovakien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista