Stefan Löfven och en skylt.
Statsminister Stefan Löfven är kallad till förhör i KU efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Foto: TT.

"Det finns många frågetecken"

KU Örstadius lång vers2
4:04 min

Idag inleds KU-förhören efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Flera nyckelpersoner kommer att höras, och många av de frågor som fortfarande kvarstår väntas bli besvarade, tror Kristoffer Örstadius, reporter på Dagens Nyheter.

Transportstyrelsens outsourcing av IT-system 2015 ledde till att icke-säkerhetsprövad personal i utlandet fick tillgång till hemligt material.

Det var i somras som IT-skandalen avslöjades, som ledde till att två ministrar tvingades avgå, dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) och dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Jag hoppas att det här leder till att fakta kommer fram, eftersom det fortfarande finns så många frågetecken kring hela den här historien, om varför regeringen tillät att den genomfördes, säger Kristoffer Örstadius, granskande reporter på Dagens Nyheter som var med och avslöjade IT-skandalen, till P1-morgon.

Några av personerna som hörs i KU är före detta generaldirektören Maria Ågren, före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S), före detta inrikesminister Anders Ygeman (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och sist ut kommer statsminister Stefan Löfven (S).

Även före detta statssekreteraren Erik Bromander, som fått skulden för mycket av det informationshaveri som skett, kommer för första gången att höras offentligt.

– Han fick skulden av sin dåvarande chef och även statsministern, men har hittills hållit sig undan offentlighetens ljus. Det ska bli intressant att se vad han har att säga, om han håller med sina chefer om att det är han som har skulden för informationsbristerna.

Utfrågningarna kommer att hållas i mars och april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".