Till vänster: Skisser från rättssalen. Till höger: Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7:e april 2017.
Till vänster: Skisser från rättssalen. Till höger: Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsattacken på Drottninggatan den 7:e april 2017. Foto: Illustration: Johan Hallnäs/TT, Polisen/TT

Brottsoffren vittnar mot Akilov

"Den åkte fort, jättejättefort"
0:47 min

Flera målsägare i rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov hörs i dag i Stockholms tingsrätt.

– Allt bara smäller, det är rök och det är skrik, säger en av dem.

Det är en känslosam dag i rätten när fler målsägare får berätta vad de upplevde på Drottninggatan den 7 april i fjol. En av målsägarna var på väg till en biograf tillsammans med sina barn när hon hör en "stor smäll" bakom sig.

– Så jag vänder mig om och då har vi lastbilen i ryggen. Då får jag tag på barnens jackor och så kastar vi oss in mot sidan. Det kändes som att den var bakom ryggen. Den åkte fort, jättejättefort. Allt gick så fort och kvinnan ett par meter längre ner bakom oss blev överkörd, berättar kvinnan i tingsrätten.

Åklagare Hans Ihrman ställer en fråga som han menar att han ställer till alla målsägare. Han vill veta vad målsägaren tror hade hänt om hon inte hade flyttat sig.

– Då hade jag inte suttit här i dag. Inte mina barn heller, svarar hon.

Liknande svar har hörts från flera målsägare, som har berättat hur de i sista stund lyckats rädda sig från att bli påkörda av lastbilen. Två av dem klarade sig dock inte undan attacken, utan dödades. 

Det är de brottsoffer som befann sig i början av lastbilens färdväg på Drottninggatan som hörs under dagen. I den här delen av brottsplatsen finns totalt 17 målsägare. 

Under tisdagen la åklagare Hans Ihrman fram sin sakframställan gällande dessa målsägare. Dessutom gjorde målsägandebiträdena sina skadeståndsanspråk. 

Rakhmat Akilovs inställning till de brott han anklagas för meddelades av hans advokat Johan Eriksson. I fallen med de två dödade kvinnorna erkänner Akilov terroristbrott genom mord.

Han erkänner även brott mot fyra andra personer i den här delen av brottsplatsen, men nekar till brott mot sex målsägare. Ytterligare fem personer står som målsägare, men försvaret avvaktar med besked gällande dem. 

Den del av brottsplatsen som rätten idag kommer att fokusera på kallas i åtalet för zon B. Eftersom det är en mycket omfattande brottsplats så har den delats upp i olika zoner. Zon B är sträckan av Drottninggatan mellan Barnhusgatan och Olof Palmes gata. 

Två av dödsoffren i dådet körs på under sträckan. Det var två kvinnor från Västsverige som tillsammans var i Stockholm för att gå på Trädgårdsmässan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".