Moussa Faki, Afrikanska Unionen, skakar hand med Rex Tillerson efter ett möte i Addis Abeba i dag. Foto: Jonathan Ernst/TT.
Moussa Faki, Afrikanska Unionen, skakar hand med Rex Tillerson efter ett möte i Addis Abeba i dag. Foto: Jonathan Ernst/TT.

"Akta er för Kina" – USA:s utrikesminister varnar på rundresa i Afrika

Stor amerikansk oro för Kinas växande inflytande i Afrika
1:42 min

I dag inleder USA:s utrikesminister Rex Tillerson en rundresa i Afrika. Det är första gången en så hög företrädare för Trump-administrationen besöker kontinenten, och Tillersons budskap var tydligt från början: Afrika bör akta sig för Kina.

– Vårt budskap är att afrikanska länder bör tänka efter en extra gång innan de ingår avtal med Kina, så de inte ger upp sin suveränitet, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson på en presskonferens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba tidigare idag.

I dag inleder han en veckolång rundresa i Afrika som börjar i Etiopien fortsätter till Kenya, Nigeria och Djibouti.

Och redan innan avfärd var det tydligt att amerikanska oron för Kinas kraftigt ökade inflytande i Afrika stod högt på agendan.

Frikostiga kinesiska lån finansierar enorma mängder infrastruktur i många afrikanska länder, men enligt Tillerson är villkoren ofta förrädiska och lånen ett verktyg för en kinesisk rovdrift på afrikanska naturtillgångar.

Etiopien, Kenya och Nigeria är viktiga politiska och ekonomiska allierade i Afrika, men att Tillersons besök också inkluderar det lilla landet Djibouti i Adenviken understryker USA:s oro för Kinas växande inflytande.

Där etablerade Kina nyligen sin första utländska militärbas, och där ryktas det att den strategiskt mycket viktiga hamnen snart kommer tas över av kinesiska intressen.

Men församlade journalister i Addis Ababa pressade också Tillerson på president Trumps uppmärksammade uttalande nyligen om Afrikanska länder som skithålsländer. Ett ämne utrikesministern var mindre intresserad av att diskutera.

– Jag tror USA:s engagemang för Afrika är ganska uppenbart, svarade Rex Tillerson kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".